Την Παρασκευή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους

Την Παρασκευή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει καμένο τραπεζάκι μέσα από κατεστραμμένο σπίτι, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, μετά την θανατηφόρα πυρκαγιά, στο Μάτι, κοντά στην Αθήνα, Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018. «Ας είναι οι δυο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, προσθέτοντας ότι πρέπει «να ενισχύσουμε κατάλληλα τον μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μη ξαναζήσουμε ποτέ, παρόμοιες τραγωδίες». Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Δικαιούχοι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου με μόνιμη κατοικία σε Ραφήνα, Ωρωπό και Κινέτα.

Συνεχίζονται οι καταβολές του εφάπαξ βοηθήματος στους πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους όπως ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή, 24 Αυγούστου, καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση στους ανασφάλιστους υπερηλίκους με μόνιμη κατοικία στις περιοχές Ραφήνα, Ωρωπό και Κινέτα, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση είναι ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δυο μηνιαίων συντάξεων ή δυο επιδομάτων και πρόκειται για την δεύτερη πληρωμή, καθώς την Τρίτη 21 Αυγούστου, καταβλήθηκε η διπλή σύνταξη ή το διπλό επίδομα στους πυρόπληκτους με μόνιμη κατοικία σε Μάτι και Νέο Βουτζά (Δημοτική Ενότητα Ν. Μάκρης).

Την ίδια ημέρα καταβάλλεται η έκτακτη ενίσχυση και σε όλους τους δικαιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, επειδή έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται στις πυρόπληκτες περιοχές ή υπέστησαν σωματική βλάβη ή είναι σύζυγοι θανόντων.

Υπενθυμίζεται πως για τους δικαιούχους με κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές δεν απαιτείται αίτηση, καθώς οι υπηρεσίες εντοπίζουν με διασταυρώσεις τους συνταξιούχους ή επιδοματούχους και προχωρούν αυτόματα στις καταβολές. Όσοι ανασφάλιστοι υπερήλικοι έχουν αλλάξει διεύθυνση και έχουν πλέον μόνιμη κατοικία σε πυρόπληκτες περιοχές, αλλά δεν έχουν λάβει το βοήθημα, καλούνται να υποβάλλουν αίτηση στον ΟΠΕΚΑ. Αίτηση απαιτείται, επίσης, από τις λοιπές κατηγορίες δικαιούχων, δηλαδή από:

– Επιδοματούχους ή συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2016 και 2017.

– Επιδοματούχους ή συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που υπέστησαν σοβαρή σωματική βλάβη λόγω των πυρκαγιών ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής.

– Συζύγους ή πρόσωπα που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με θανόντα/ούσα, λόγω των πυρκαγιών, συνταξιούχο ή επιδοματούχο ανασφάλιστο υπερήλικο ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει, ο πλησιέστερος συγγενής του/της.

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.opeka.gr. Ο αιτών εκτυπώνει και συμπληρώνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, την υπογράφει και είτε την καταθέτει μαζί με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ είτε την αποστέλλει α) μέσω ταχυδρομείου στη διεύθυνση: Πατησίων 30, TK 10170, Αθήνα, β) μέσω FAX στο 210- 38 42 046 γ) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κατόπιν σάρωσης στο pyranasfa@oga.gr.