Την προφυλάκιση οκτώ μελών της καταλανικής κυβέρνησης ζητά η ισπανική εισαγγελία

Την προφυλάκιση οκτώ μελών της καταλανικής κυβέρνησης ζητά η ισπανική εισαγγελία
epa06303319 Former Catalan regional ministers (L-R) Joaquim Forn, Raul Romeva, Carles Mundo, Jordi Turull, Maritxel Borras, and Josep Rull, arrive to the Audiencia Nacional (National Court) in Madrid, Spain, 02 November 2017. The Spanish National Court initiated legal proceedings against Catalan politicians involved in the declaration of independence passed in the regional parliament on 27 October 2017. A total of 13 members of the Catalan Government face accusations of rebellion, sedition and embezzlement. EPA/KIKO HUESCA

Εντάλματα σύλληψης αναμένεται να εκδοθούν για τον Πουτζντεμόν και τους συντρόφους του που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε σήμερα να προφυλακισθούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση.

Η εισαγγελία της Μαδρίτης ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, αναφέρει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες. Σε άλλη συνέντευξη που παραχωρεί στην De Standaard, ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, που επί της ουσίας εκτελεί χρέη εκπροσώπου, χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και κατευθυνόμενες» τις φήμες περί επιστροφής του πελάτη του στην Καταλονία και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.

Η αυτοεξορία του τέως προέδρου της Καταλονίας στο Βέλγιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βελγίου, όσο και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ισπανία, σημειώνει ο σημερινός βελγικός Τύπος.