Τις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας θα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ

Τις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας θα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Κομπάνι - Ενισχύσεις από πόλεις της Συρίας στέλνει το Ισλαμικό Κράτος για να καταλάβει την πόλη.

Το «πράσινο φως» αποφάσισε να ανάψει η τουρκική κυβέρνηση στη χρήση τουρκικών αεροπορικών βάσεων από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, ενημέρωσε πως η Άγκυρα θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν «μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες» στο έδαφός της.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ. «Οι λεπτομέρειες της χρησιμοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία», δήλωσε ένας Αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Η Ουάσινγκτον εξέφραζε τελευταία την απογοήτευσή της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές του ΙΚ έστειλαν χθες ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και η οποία έχει γίνει για τον κόσμο το σύμβολο της μάχης εναντίον του ΙΚ.

Οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους απ’ όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες. Η λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε ωστόσο το ΙΚ να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Είναι γι’ αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά. Έχουν ρίξει όλο το βάρος τους σ’ αυτή τη μάχη».

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθειαν των πολιορκημένων ομοεθνών τους. Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Παράλληλα σήμερα σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών και Κούρδων μαχητών κοντά στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Μουρσίτπιναρ, απειλώντας να διακόψουν κάθε σημείο διέλευσης μεταξύ του Κομπάνι και της Τουρκίας και πυρά αυτόματων όπλων και όλμων πλήττουν διαδοχικά τα περίχωρα του Κομπάνι.

Την περιοχή αυτή διασχίζουν καθημερινά Κούρδοι πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη τους, ενώ από εκεί μεταφέρονται οι τραυματισμένοι Κούρδοι μαχητές για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της τουρκικής πόλης Σουρούτς.

Περισσότεροι από 200.000 Κούρδοι πρόσφυγες από την περιοχή του Κομπάνι έχουν ήδη διασχίσει τα τουρκικά σύνορα για να σωθούν από την επέλαση των τζιχαντιστών.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις, κυρίως θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις πυροβολικού, κατά μήκος των συνόρων της απέναντι από το Κομπάνι. Ωστόσο αρνείται επί του παρόντος να επέμβει στρατιωτικά, στο πλευρό των συμμάχων της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια επιχείρηση ίσως ενισχύσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως χθες, Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επανέλαβε τη «βαθιά ανησυχία για την κατάσταση μέσα και γύρω» από το Κομπάνι και κάλεσε «όλα τα μέρη να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων».