Τιτάν: Η πράσινη επένδυση στο Καμάρι Βοιωτίας και η net zero πορεία του ομίλου

Τιτάν: Η πράσινη επένδυση στο Καμάρι Βοιωτίας και η net zero πορεία του ομίλου
O πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ και πρόεδρος Όμιλος ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλάει στο Βιομηχανικό Συνέδριο με θέμα «Σχέδιο και Τομές για το μέλλον των δυνατοτήτων μας», που διοργανώνει ο ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη για δέσμευση άνθρακα, η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και το αποτύπωμα στους εθνικούς στόχους.

Την μεγαλύτερη πράσινη επένδυση που έχει κάνει ποτέ παγκοσμίως, με χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, βάζει μπρος ο όμιλος Τιτάν, μετά τα εγκαίνια της εγκατάστασης προθερμαντή στο εργοστάσιό του στο Καμάρι Βοιωτίας, μια επένδυση που φτάνει συνολικά τα 26 εκατ. ευρώ και τον οδηγεί πιο κοντά στους φιλόδοξους στόχους του για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο των εγκαινίων της επένδυσης ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Τιτάν, παρά την ηλικία του -μετρά πάνω από μισό αιώνα δραστηριότητας- το εργοστάσιο στο Καμάρι ενσωματώνει την αιχμή της βιομηχανικής καινοτομίας διεθνώς, με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής και πράσινου υδρογόνου. Επίσης, το εργοστάσιο παράγει μια μεγάλη γκάμα “πράσινων” προϊόντων και λανσάρει προϊόντα 3d-printing που προσφέρονται ήδη στη βιομηχανία κατασκευών, με αφετηρία τις ΗΠΑ, ως υπηρεσία.

Όπως έγινε γνωστό από τα στελέχη του ομίλου που εγκαινίασαν σε ειδική εκδήλωση (2/3/2024) την εγκατάσταση προθερμαντή, το εργοστάσιο θα υποκαταστήσει πάνω από 70% των συμβατικών καυσίμων με υπολείμματα ανακύκλωσης. Πετυχαίνει έτσι 3 στόχους win-win-win, σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο:

-βελτίωση ανταγωνιστικότητας της μονάδας μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα

-απορρόφηση 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης ετησίως συμβάλλοντας στη μείωση της ανάγκης ταφής τους

-μείωση κατά 150.000 τόνους του ανθρακικού αποτυπώματος του εργοστασίου συνεισφέροντας στους εθνικούς στόχους του ΕΣΕΚ

Ο όμιλος έρχεται έτσι πιο κοντά στο στόχο του, μέχρι το 2030 το Καμάρι να είναι ένα τα μεγαλύτερα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και πλήρως ψηφιοποιημένο. Αυτό θα επιτευχθεί με το πρόγραμμα Ifestos, για τη σύλληψη και αποθήκευση άνθρακα. Ο Τιτάνας, μέσω του προγράμματος, υλοποιεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ παγκοσμίως έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, μαζί με τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας αλλά και των εργαζομένων του.

Πρόκειται για δράσεις που εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική πράσινης ανάπτυξης που έχει χαράξει η ελληνική ομάδα του Τιτάνα υπό την ηγεσία του Marcel Cobuz, που έδωσε το παρόν στα εγκαίνια της νέας επένδυσης, μαζί με τον Άγγελο Καλογεράκο, διευθυντή του ομίλου στην Ελλάδα, παρουσία του Θεόδωρου Σκυλακάκη, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κώστα Σκρέκα, υπουργού Ανάπτυξης. Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε με αφορμή την παρουσίαση της επένδυσης και την ξενάγηση στο εργοστάσιο του Καμαρίου ότι “στην Ελλάδα έχουμε -σε πείσμα των καιρών- βιομηχανίες διεθνώς ανταγωνιστικές που πιστεύουν στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι ικανές να καινοτομήσουν… Είναι λιγότερες από ότι στο παρελθόν και είναι προς όφελος όλων να αυξηθούν. Το άλλο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι η αξία της συνεργασίας”.

Τα μεγέθη και οι στόχοι

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Τιτάν έχει ιστορία άνω των 120 ετών και σήμερα έχει παρουσία σε 25 χώρες, απασχολεί σχεδόν 6.000 ανθρώπους και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ, με EBITDA 540 εκατ. ευρώ. Από το 2021 έχει επενδύσει 592 εκατ. ευρώ και τα πράσινα προϊόντα αντιστοιχούν σήμερα στο 23,4% της παραγωγής. Ειδικά στην Ελλάδα διαθέτει 3 εργοστάσια, 5 σταθμούς διανομής, 31 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος και 26 λατομεία ενώ παράγει 408 εκατ. ευρώ πωλήσεις με EBITDA 64,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2050 ο όμιλος στοχεύει σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ενώ μέχρι το 2026 στοχεύσει σε 2,4 φορές περισσότερα εναλλακτικά καύσιμα, 18% μείωση των εκπομπών CO2 και υπερδιπλασιασμό των πράσινων προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: