Τιτανικός: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για το υποβρύχιο

Τιτανικός: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για το υποβρύχιο
epa10703973 A handout photo made released by the US Coast Guard showing the Bahamanian research vessel 'Deep Energy' on site during the ongoing search for the 21-foot submersible Titan, in Boston, Massachusetts, USA, 21 June 2023. The United States Coast Guard, along with Canadian authorities, is searching the ocean depths for a submersible with Ocean Gate Expeditions, carrying tourists visiting the Titanic wreckage, 900 miles (1500 km) off the coast of Cape Cod, that lost contact on 18 June 2023. EPA/US COAST GUARD HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ένα θαύμα ελπίζουν πλέον οι ομάδες που δίνουν μάχη για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου Titan που χάθηκε, καθώς προσπαθούσε να φτάσει σε βάθος 4 χιλιομέτρων, στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Tο περιορισμένο οξυγόνο στο βαθυσκάφος Titan επέβαλε εξ αρχής μια ανελαστική αντίστροφη μέτρηση για την τύχη των πέντε επιβατών του υποβρυχίου που χάθηκε ενώ καταδύονταν στο ναυάγιο του Τιτανικού, 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,

Πλέον, οι ελπίδες εξανεμίζονται ακόμα και με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς.

Τις τελευταίες ώρες, ομάδες έρευνας και διάσωσης αναπτύσσουν περισσότερα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, και πλοία σπεύδουν να συνδράμουν την διεθνή προσπάθεια για τον εντοπισμό του, επιχειρώντας να σαρώσουν μία έκταση 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με τη βοήθεια αεροσκαφών.

Ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ, της αμερικανικής ακτοφυλακής, ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση αφορά ακόμα στην «έρευνα και διάσωση». Μιλώντας στο Skynews, επισημαίνει πως «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα εκείνα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, εστιάζοντας στον εντοπισμό του υποβρυχίου και των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτό».

Ένας ανώτερος ερευνητής σε θέματα προηγμένης τεχνολογίας λέει ότι οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης είναι πλέον “πολύ, πολύ μικρές”, αλλά προσθέτει ότι μπορεί να μας απομένουν “μερικές πολύτιμες ώρες”.

Σύμφωνα με τον Μπρεντ Σάντλερ, το πλήρωμα ενδέχεται να έλαβε πρόσθετα μέτρα για να διατηρήσει τα αποθέματα οξυγόνου.

Σημειώνεται πως ο χρόνος που η αμερικανική ακτοφυλακή προέβλεψε ότι θα τελείωναν τα αποθέματα οξυγόνου στο Titan έχει παρέλθει. Οι Αρχές ενημέρωσαν την Τετάρτη ότι το διαθέσιμο οξυγόνο στο υποβρύχιο θα εξαντλούνταν στις 14:08 (ώρα Ελλάδος).

«Δυστυχώς πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Φυσικά, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που το πλήρωμα του υποβρυχίου έλαβε μέτρα για να διατηρήσει τη χορήγηση οξυγόνου, ίσως μας έμειναν μερικές πολύτιμες ώρες. Αλλά οι πιθανότητες είναι κατά της επιτυχούς διάσωσης αυτή τη στιγμή» λέει ο ίδιος.

Εκτιμά, δε, ότι αν το πλήρωμα είναι ζωντανό, δυστυχώς απομένει «μονοψήφιος αριθμός ωρών» μέχρι να διασωθούν..

Οι ήχοι που ανιχνεύθηκαν ήταν «θόρυβος του ωκεανού»

Τις προηγούμενες ώρες, έγιναν αντιληπτά χτυπήματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από το βαθυσκάφος και, όπως ήταν φυσικό, τράβηξαν την προσοχή των διασωστών. Ωστόσο η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη και, ακόμα και αν οι ήχοι αυτοί προέρχονταν από επιζώντες στο Titan, ειδικοί υπογραμμίζουν πως θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής θέση του βαθυσκάφους.

Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, οι ήχοι που εντοπίστηκαν από ένα καναδικό αεροσκάφος προέρχονταν από «θόρυβο του ωκεανού».

Ο υποναύαρχος John Mauger δήλωσε στο Sky News ότι οι αξιωματικοί συνεχίζουν την ανάλυσή τους, αλλά δήλωσε ότι η αμερικανική ακτοφυλακή δεν περιμένει μια πλήρη έκθεση για να αναλάβει δράση. Το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να αναζητά όλες τις «διαθέσιμες πληροφορίες» σχετικά με τους ήχους που εντοπίστηκαν.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα… είναι ότι συνεχίσαμε την έρευνα στις περιοχές όπου ανιχνεύθηκε ο θόρυβος με τα ρομπότ που διαθέτουμε, οπότε δεν περιμένουμε πλήρη ανάλυση για να αναλάβουμε δράση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr