Τίτλοι τέλους για την ιταλική «L’ Unita»

Τίτλοι τέλους για την ιταλική «L’ Unita»

Η ιστορική εφημερίδα της ιταλικής Αριστεράς, που ιδρύθηκε από τον Αντόνιο Γκράμσι, βάζει «λουκέτο», καθώς ναυάγησαν οι συνομιλίες για τη διάσωσή της.

Οι εξελίξεις που συντελούνται στον Τύπο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαίες με τους δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας που έχουν καταγραφεί ποτέ. Με την έλευση της κρίσης στη χώρα μας η δημοσιογραφία ήταν από τα επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο. Οι περισσότεροι είδαν τα έντυπα μέσα ενημέρωσης στα οποία δούλευαν ολόκληρα χρόνια να βάζουν «λουκέτο» ή βρέθηκαν στη δυσμενή θέση να δουλεύουν αμέτρητες ώρες, χωρίς όμως να πληρώνονται.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η γειτονική ιταλία με την ιστορική εφημερίδα «L’ Unita», η οποία ιδρύθηκε το 1924 από τον Αντόνιο Γκράμσι ως επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, να βάζει και επισήμως «λουκέτο».

«Σκότωσαν τη L’ Unita» ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. Εκτός από τρεις σελίδες αφιερωμένες στο επικείμενο κλείσιμο και μία ολοσέλιδη διαφήμιση του ηλεκτρονικού της βιβλιοπωλείου, η υπόλοιπη εφημερίδα ήταν κενή…

Κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοια κατάληξη μια εφημερίδα που έιχε μάθει να επιβιώνει στα δύσκολα. Κατά την περίοδο του φασισμού κυκλοφορούσε παράνομα, ενώ μετά τη διάλυση του κόμματος τη δεκαετία του ’90 συνέχισε τη λειτουργία της κλείνοντας μόνο για μια σύντομη περίοδο το 2000, για να ξανανοίξει στη συνέχεια με νέους ιδιώτες μετόχους.

Η στροφή ενημέρωσης του κόσμου μέσω του διαδικτύου και η δυσκολία εξεύρεσης διαφημίσεων είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί η βιωσιμότητα της εφημερίδας. Τα χρέη της ανέρχονταν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και η κυκλοφορία της έφτασε να αγγίζει τα 20.000 φύλλα την ημέρα.

Η διοίκηση ζητούσε το ποσό των  1,6 εκατ. ευρώ για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της εφημερίδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο στη συνάντηση που είχαν οι μέτοχοι σπορρίφθηκαν τελικώς και οι τρεις προτάσεις που είχαν κατατεθεί. Το γεγονός ότι μεταξύ των προτάσεων βρισκόταν και μία της δεξιάς βουλευτού Ντανιέλα Σαντανκέ και μία ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει τις διαστάσεις της κρίσης. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (PD), το οποίο διατηρεί ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, είχε υποσχεθεί να βοηθήσει, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της εφημερίδας.

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους τρεις μήνες είχαν μείνει χωρίς μισθό, κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο: αφαιρώντας τις υπογραφές τους από τα άρθρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με εκκλήσεις μέσω διαδικτύου και βίντεο-μηνύματα για να σωθεί η εφημερίδα, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, η αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας «L’ Unita» δεν παίρνει μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές  διαστασεις, δεδομένου ότι «αντανακλά και τον αποπροσανατολισμό της ιταλικής Αριστεράς ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του Ρέντσι, ενός εκσυγχρονιστή, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση να γκρεμίσει τις παλαιές δομές του κόμματος».

Διαβάστε ακόμη:

Οι επιπτώσεις της νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής

Συμβαίνει και εις… Παρισίους!