Τίτλοι τέλους για την κρυπτο-τράπεζα Silvergate – Mπαίνει σε εκκαθάριση

Τίτλοι τέλους για την κρυπτο-τράπεζα Silvergate – Mπαίνει σε εκκαθάριση
Silvergate logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 29, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
«Η εκκαθάριση της τράπεζας είναι η καλύτερη επιλογή για μια πορεία προς τα εμπρός» είπαν οι ιθύνοντες της Silvergate 

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την crypto-τράπεζα με έδρα το Σαν Ντιέγκο Silvergate, η οποία, επικαλούμενη το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει  τις εργασίες του. Έτσι, μετά τις «πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο και τις ρυθμιστικές αρχές», η Silvergate ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «η εκκαθάριση της τράπεζας είναι η καλύτερη επιλογή για μια πορεία προς τα εμπρός». 

Η αποκάλυψη οδήγησε τη μετοχή της σε πτώση άνω του 40% μετασυνεδριακά, στα 3 δολάρια. Τα τελευταία χρόνια η Silvergate είχε εξελιχθεί στη μεγαλύτερη τράπεζα κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, προσελκύοντας καταθέσεις πελατών 14 δισ. δολ., με την τιμή της μετοχής στα τέλη του 2021 να αγγίζει τα 200 δολάρια. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υποχώρησε ραγδαία μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε τους επενδυτές ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει, επικαλούμενη τα αυξανόμενα προβλήματα που προκαλούν οι έρευνες για τις δραστηριότητές της. Επίσης, επιβεβαίωσε αναφορές ότι τύγχανε έρευνας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. 

Η Silvergate εδώ και καιρό χρησιμοποιούσε τους δεσμούς της με την FTX ως τρόπο για να προωθήσει τις δραστηριότητές της. Η FTX και ο θυγατρικός της όμιλος συναλλαγών Alameda Research είχαν λογαριασμούς στη Silvergate και οι πελάτες του ανταλλακτηρίου λάμβαναν συχνά οδηγίες να βάλουν χρήματα στην τράπεζα όταν έκαναν καταθέσεις. 

Bank run

Tους τελευταίους μήνες, οι πελάτες της είχαν αποσύρει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αναγκάζοντάς την να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα ζημίες από την πώληση των τίτλων ύψους 718 εκατομμυρίων δολαρίων. 

 Τον Δεκέμβριο, μια ομάδα γερουσιαστών απέστειλε μια επιστολή στο Silvergate ζητώντας από την εταιρεία να εξηγήσει τους δεσμούς της με την FTX.

«Καθώς ο αντίκτυπος της κατάρρευσης του FTX δεν έχει κοπάσει, σήμερα βλέπουμε τι μπορεί να συμβεί όταν μια τράπεζα εξαρτάται υπερβολικά από έναν επικίνδυνο, ασταθή τομέα όπως τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε την Τετάρτη ο Sherrod Brown, πρόεδρος της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας.

Σημειώνεται πως η Silvergate είναι ένας από τους δύο γίγαντες της κρυπτοτραπεζικής. Ο άλλος είναι η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει ενεργητικό πάνω από 114 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Silvergate έχει κάτι παραπάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, όλες οι καταθέσεις θα επιστραφούν πλήρως, σύμφωνα με σχέδιο εκκαθάρισης που κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πώς η φιλική προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζα σχεδιάζει να καλύψει αξιώσεις κατά της επιχείρησής της.

Η Centerview Partners θα ενεργεί ως οικονομικός σύμβουλος της Silvergate και η Cravath, Swaine & Moore θα παρέχει νομικές υπηρεσίες. Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Καλιφόρνια δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και συνεργάζεται με ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσει ότι το κλείσιμο της Silvergate ήταν «ασφαλές και γρήγορο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: