Το ασύλληπτο κόστος της σειράς Lord of the Rings για την Amazon

Το ασύλληπτο κόστος της σειράς Lord of the Rings για την Amazon
Handout photo of the great grandson of JRR Tolkien, Royd Tolkien (left), who is to appear in the next instalment of the blockbuster Lord of the Rings movie trilogy. Royd Tolkien, 34, took the part of a Gondorian Ranger in the new film adaptation of his famous relative's stories after director Peter Jackson invited him to join the cast. Royd is pictured here with friend Justin Nicholls. EPA/HO UK AND IRELAND OUT

Η αγορά του τηλεοπτικών δικαιωμάτων ίσως κοστίσει περισσότερα από την αγορά της Washington Post.

 

Η Amazon τάραξε τα νερά την περασμένη Δευτέρα, ανακοινώνοντας την αγορά των παγκόσμιων τηλεοπτικών δικαιωμάτων του The Lord of the Rings.

Η τεράστια συμφωνία παραπέμπει στο 2013, όταν ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, αγόρασε την The Washington Post, αφήνοντας άφωνους τους παρατηρητές του κόσμου των media.

Αν και η τηλεοπτική συμφωνία είναι μια επιχειρηματική συμφωνία ενώ η εξαγορά της εφημερίδας ήταν μια προσωπική επένδυση, και οι δύο συναλλαγές δείχνουν ότι τα καθιερωμένα brands φέρουν ακόμα μεγάλη αξία στην εποχή του διαδικτύου.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι το εξής: ποια συμφωνία από τις δύο ήταν μεγαλύτερη;

Σύμφωνα με το Deadline, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του The Lord of the Rings έχουν διατεθεί στην αγορά εδώ και κάμποσο καιρό. Τόσο το HBO όσο και το Netflix ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν μια σειρά με βάση τον φανταστικό κόσμο του J.R.R. Tolkien, και το τίμημα «λέγεται ότι ήταν κάπου μεταξύ 200 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων».

Με τόσους πολλούς «μνηστήρες», είναι απίθανο η Amazon να πλήρωσε κάτι λιγότερο απ’ αυτό το ποσό, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι και η Apple κινείται παρασκηνιακά στο Χόλυγουντ. Συγκεκριμένα, η Apple συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες περιεχομένου που θα της δώσουν την ευκαιρία να προσφέρει προγράμματα για όλη την οικογένεια μέσω της υπηρεσίας streaming Apple Music.

Εντωμεταξύ, η προσωπική συμφωνία του Bezos για την The Washington Post αποτιμήθηκε στα 250 εκατομμύρια δολάρια όταν υπεγράφη. Ο Bezos αγόρασε σε μια περίοδο που τα έσοδα των έντυπων μέσων βρίσκονταν σε πτώση. Από τότε – κυρίως χάρη στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ – η The Washington Post τα πηγαίνει πολύ καλύτερα.

Θα συμβάλλει άραγε με παρόμοιο τρόπο το The Lord of the Rings στην ανάπτυξη των εσόδων της Amazon; Όπως πρέπει να συμβαίνει με κάθε καλή τηλεοπτική σειρά, μείνετε …συντονισμένοι.