Το αστρονομικό ποσό των 67 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να επαναπατρίσει στις ΗΠΑ η Cisco

Το αστρονομικό ποσό των 67 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να επαναπατρίσει στις ΗΠΑ η Cisco
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και το σχέδιό της αναμένεται να επιβραβεύσει γενναιόδωρα τους επενδυτές.

του David Meyer

Η Cisco είναι η τελευταία μεγάλη αμερικανική εταιρεία που ανακοίνωσε ότι θα φέρει τα κέρδη της από το εξωτερικό πίσω στις ΗΠΑ, ώστε να εκμεταλλευτεί τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για τον επαναπατρισμό κερδών που περιλαμβάνεται στην περσινή φορολογική μεταρρύθμιση.

Η εταιρεία εξοπλισμού δικτύωσης θα επαναπατρίσει κέρδη ύψους 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια κίνηση που μπορεί να «επιβραβεύσει» τους επενδυτές με 44 δισ. δολάρια, με τη μορφή επαναγορών μετοχών και αυξημένων μερισμάτων.

Η ανακοίνωση κερδών της εταιρείας – βάσει της οποίας η Cisco εμφανίζει αύξηση ύψους 25 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και παράλληλη αύξηση μερισμάτων ύψους 14% – οδήγησε σε άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 6,7%.

Άλλες εταιρείες που προέβησαν ή αναμένεται να προβούν σε παρεμφερείς κινήσεις είναι η Apple (που είπε ότι θα πληρώσει 38 δισ. δολάρια για να επαναπατρίσει κέρδη 250 δισ. δολαρίων), η Citigroup (που πλήρωσε 22 δισ. δολάρια), η Goldman Sachs (που πλήρωσε 4,4 δισ. δολάρια), και οι Bank of America, American Express και JPMorgan Chase (που πλήρωσαν πάνω από 2 δισ. δολάρια η καθεμία).

Οι επικριτές της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης, επισημαίνουν ότι οι εταιρείες στην πραγματικότητα θα επιβραβεύσουν τους μετόχους τους αντί να επενδύσουν το νέο ρευστό στην αμερικανική οικονομία.

Η Apple, πάντως, συνόδευσε την ανακοίνωση επαναπατρισμού κερδών της με υποσχέσεις για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Η Apple είπε ότι θα επενδύσει 30 δισ. δολάρια σε κεφαλαιακές δαπάνες στη χώρα μέσα στην επόμενη πενταετία.