Το big tech υποδέχθηκε το 2024 με ένα κύμα απολύσεων, ενόψει της «ανώμαλης προσγείωσης»

Το big tech υποδέχθηκε το 2024 με ένα κύμα απολύσεων, ενόψει της «ανώμαλης προσγείωσης»
Photo: pixabay.com
Το νέο έτος σημαίνει περισσότερο έλεγχο των προϋπολογισμών και το «σφίξιμο του ζωναριού» έχει ήδη ξεκινήσει σε μεγάλο βαθμό.

Της Kylie Robison

Οι απολύσεις έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα. Η Google έκοψε εκατοντάδες θέσεις εργασίας χθες, ενώ το Instagram έκανε το ίδιο με αρκετές δεκάδες δικές του θέσεις εργασίας την Τετάρτη. Επίσης αυτή την εβδομάδα, τα τμήματα Twitch και Prime Video της Amazon ανακοίνωσαν εκατοντάδες απολύσεις το καθένα, ή μείωση 35% στο προσωπικό, και η startup AI Humane, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια και σχεδιάζει να διαθέσει τη νέα της φορετή συσκευή τους επόμενους μήνες, μόλις απέλυσε το 4% των εργαζομένων της. Τέλος, η εταιρεία παροχής λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών Unity Software σχεδιάζει να περικόψει 1.800 θέσεις εργασίας, ή το 25% του προσωπικού της.

Είναι μια ατυχής συγκυρία, αλλά απολύτως προβλέψιμη. Το Spotify, η Coinbase, η Amazon, η Salesforce και άλλες εταιρείες περιέκοψαν χιλιάδες θέσεις εργασίας τον περασμένο Ιανουάριο μετά τον «πυρετό» των προσλήψεων που είχε οδηγήσει σε διογκωμένο εργατικό δυναμικό. Το νέο έτος σημαίνει περισσότερο έλεγχο των προϋπολογισμών και το «σφίξιμο του ζωναριού» έχει ήδη ξεκινήσει σε μεγάλο βαθμό. Ένας ειδικός είπε στο CNBC ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «ανώμαλη προσγείωση», αλλά αναμένει ότι οι αγορές θα ανακάμψουν αργότερα αυτό το έτος.

Το Layoffs.fyi, ένας ιστότοπος που παρακολουθεί λεπτομερώς τις περικοπές θέσεων εργασίας, δείχνει ότι 263.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας απολύθηκαν μόνο το 2023. Με μόλις 11 ημέρες να έχουν περάσει από την έλευση του 2024, 24 εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει συνολικά 3.331 υπαλλήλους. Δεν είναι όλα αρνητικά, όμως. Οι X, GitHub και Vercel προσλαμβάνουν και όταν η OpenAI κινδύνευσε να χάσει όλο το προσωπικό της μετά την προσωρινή αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου της, πολλές εταιρείες όπως η Salesforce, η Microsoft, η Nvidia και η Meta προσπάθησαν να αποκτήσουν το πολύτιμο ταλέντο.

Ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives, είπε στο Fortune ότι ενδέχεται να έρθουν περισσότερες απολύσεις. Αλλά γενικά, πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα συνεχίσουν να προσλαμβάνουν. «Θα υπάρξουν πολλές απολύσεις για εταιρείες με πτωτική πορεία, ενώ οι παίκτες του Big Tech θα κερδίζουν περισσότερο μερίδιο αγοράς και μυαλού», κατέληξε ο Ives.

Προσβλέποντας στο μέλλον, ο ιδρυτής του Layoffs.fyi, Roger Lee, είπε στο SF Standard ότι πιθανότατα δεν θα δούμε τις ίδιες σαρωτικές περικοπές που είδαμε πέρυσι, όπως όταν η Meta, μητρική του Facebook, και η Microsoft απέλυσαν περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους. Ωστόσο, οι εταιρείες που δεν έκαναν αρκετά μεγάλες περικοπές το 2023 ενδέχεται να συνεχίσουν να «ξεσκαρτάρουν» το προσωπικό τους το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com