Το Brexit φέρνει άνοδο του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων

Το Brexit φέρνει άνοδο του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων

To Brexit θα έχει ως συνέπεια την άνοδο του πληθωρισμού, διότι η χώρα δεν θα είναι τόσο ανοικτή σε ξένες αγορές και σε ξένους εργάτες.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, επαναλαμβάνοντας μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες είναι πιθανή. Μιλώντας από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Κάρνεϊ είπε πως το Brexit θα έχει ως συνέπεια, τουλάχιστον προσωρινά, την άνοδο του πληθωρισμού, διότι η χώρα δεν θα είναι τόσο ανοικτή σε ξένες αγορές και σε ξένους εργάτες, με αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού και τη μείωση της παραγωγικότητας.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στη Βρετανία από την αρχή του έτους, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υποχώρησης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9%, ενώ ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να τον διατηρεί στο 2%, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα βρετανικά νοικοκυριά, διότι περιορίζει την αγοραστική τους δύναμη. Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters,  η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αιφνιδιάσει τους επενδυτές όταν είχε πει πως τα περισσότερα μέλη της συμφωνούν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Η ΤτΑ αλλάζει πολιτική τη στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019 και την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία της χώρας. Ο  Κάρνεϊ δήλωσε μάλιστα πως ενισχύεται η υπόθεση για μια πιο σκληρή  νομισματική πολιτικήςεξαιτίας της πιθανότητας αύξησης των επιτοκίων δανεισμού από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Fed. To γεγονός πως οι Βρετανοί κεντρικοί τραπεζίτες προετοιμάζουν τους επενδυτές για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχει προκαλέσει άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016.

Ακολουθείστε το Fortune Greece στο Instagram