Το Brexit συρρίκνωσε την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έπειτα από επτά χρόνια

Το Brexit συρρίκνωσε την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έπειτα από επτά χρόνια

Φόβοι ύφεσης ξυπνούν στην Γηραιά Αλβιώνα, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, τα «λουκέτα» σε εργοστάσια αυτοκινήτου και η μείωση των αποθεμάτων που είχαν συσσωρευτεί ενόψει της προηγούμενης διορίας για το Brexit τον Μάρτιο, οδήγησαν το ΑΕΠ 0,2% χαμηλότερα το δεύτερο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Oι φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδεύει στην πρώτη του ύφεση τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, τα «λουκέτα» σε εργοστάσια αυτοκινήτου και η μείωση των αποθεμάτων που είχαν συσσωρευτεί ενόψει της προηγούμενης διορίας για το Brexit τον Μάρτιο, οδήγησαν το ΑΕΠ 0,2% χαμηλότερα το δεύτερο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει η Guardian, η είδηση της πρώτης συρρίκνωσης του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια πυροδότησε ανησυχίες στο City ότι θα καταγραφεί αρνητική ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο, το οποίο σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθει σε ύφεση.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλη την παγκόσμια οικονομία, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σε πολλές χώρες. Αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη της βρετανικής οικονομίας είναι ισχυρά, οι μισθοί αυξάνονται, η απασχόληση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και προβλέπεται να αναπτυχθούμε ταχύτερα από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία φέτος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Σαγίντ Τζαβίντ.