Το χρήμα στην εποχή του κορωνοϊού: Το 81% των ενήλικων Ελλήνων έχει αλλάξει τις οικονομικές του προτεραιότητες

Το χρήμα στην εποχή του κορωνοϊού: Το 81% των ενήλικων Ελλήνων έχει αλλάξει τις οικονομικές του προτεραιότητες
Photo: pixabay.com
Η N26 παρουσιάζει τις νέες καταναλωτικές τάσεις και την πρωτοβουλία της «26 Hours of Giving» για την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Καθώς διανύουμε την έκτη εβδομάδα περιορισμού μετακινήσεων στην Ελλάδα λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του Covid-19, μία νέα έρευνα καταναλωτών από την N26, την κορυφαία mobile τράπεζα στην Ευρώπη, αποκαλύπτει τις επιπτώσεις του ιού όχι μόνο στην υγεία και την καθημερινότητα των καταναλωτών αλλά και στα οικονομικά τους.

Σε αυτή την έρευνα έλαβαν μέρος 10.000 ενήλικοι από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όπου τους ζητήθηκε να μοιραστούν τον τρόπο που επηρεάστηκε η οικονομική τους ζωή από την πανδημία, αποκαλύπτοντας ότι οι οικονομικές ανησυχίες είναι πλέον στη δεύτερη θέση αμέσως μετά την υγεία, για τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Αυτές οι οικονομικές ανησυχίες έχουν οδηγήσει ένα εντυπωσιακό 81% των ενηλίκων Ελλήνων να δηλώσει ότι έχει αλλάξει τις οικονομικές του προτεραιότητες.

Οι φόβοι γύρω από την οικονομία αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στο μυαλό των Ελλήνων, με σχεδόν τους μισούς (45%) να ανησυχούν για την αύξηση του κόστους διαβίωσης και το 31% να έχουν άγχος για την εργασιακή τους ασφάλεια. Αυτές οι ανησυχίες είναι ακόμη υψηλότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά σχετικά ίσες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Υπό το πρίσμα της οικονομικής αβεβαιότητας, το 59% των Ελλήνων δήλωσε ότι πλέον αποταμιεύει περισσότερα χρήματα από ότι πριν την κρίση – βάζοντας στην άκρη περίπου 140 ευρώ επιπλέον τον μήνα.

«Ενώ βλέπουμε άμεσα τις επιπτώσεις που έχει ο ιός Covid-19 στην καθημερινότητα μας, αυτό που είναι λιγότερο εμφανές είναι οι τεράστιες επιπτώσεις του στις καθημερινές μας συναλλαγές», δήλωσε ο Sarunas Legeckas, General Manager Greater Europe της N26. «Η έρευνά μας παρουσιάζει ξεκάθαρα το οικονομικό στρες και τις ανησυχίες για αυτήν την πανδημία, και πως οι Έλληνες έχουν αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο ζωής τους αλλά ως αποτέλεσμα αυτού και τις οικονομικές τους συνήθειες.

Αυτό που έχει, επίσης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι αλλαγές που έχουν προκύψει στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές ξοδεύουν τα χρήματα τους. Το 81% των Ελλήνων παραδέχτηκε πως έχει αλλάξει τις συνήθειες του στα αγαθά που αγόραζε κάθε μήνα. Ενώ λοιπόν, τα ψώνια στο σουπερμάρκετ παραμένουν το μεγαλύτερο έξοδο όπως και πριν την πανδημία, στη δεύτερη και στην τρίτη θέση, όπου προηγουμένως βρίσκονταν η διασκέδαση, η μόδα και οι αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα αντίστοιχα, τώρα έχουν ανέλθει οι συνδρομές σε υπηρεσίες και delivery.

Δεν άλλαξαν μόνο οι προτιμήσεις των ανθρώπων στο που ξοδεύουν τα χρήματά τους αλλά και στον τρόπο που το κάνουν. Το 73% των Ελλήνων δήλωσε ότι προτιμά τις ανέπαφες συναλλαγές και απομακρύνεται από τη χρήση μετρητών για λόγους υγιεινής.

«Κάποιες από τις οικονομικές αλλαγές και τάσεις θα διαρκέσουν όσο και η πανδημία, κάποιες άλλες όμως ήρθαν για να μείνουν», συνέχισε ο Sarunas Legeckas. «Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι τα πλεονεκτήματα μιας ηλεκτρονικής τράπεζας που τους προσφέρει πρόσβαση από το κινητό ή τον υπολογιστή τους. Έχοντας τα χρήματά τους άμεσα διαθέσιμα στο κινητό τους, με μερικά ακόμα έξυπνα και καινοτόμα εργαλεία που βοηθούν στην αποταμίευση και τη μεταφορά κεφαλαίων».

Ένας λογαριασμός στην N26 μπορεί να ανοιχθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, με το χαρακτηριστικό του instant banking, οι νέοι καταναλωτές μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αμέσως τον λογαριασμό τους χωρίς να περιμένουν να παραλάβουν τη φυσική τους κάρτα. Έτσι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επιλογές digital banking σε μία περίοδο που η επιβάρυνση των ταχυδρομικών υπηρεσιών μπορεί να επηρεάσει τις αποστολές των φυσικών καρτών.

Ως μία ακόμα απάντηση στην κρίση, η N26 σήμερα ανακοίνωσε το «26 Hours of Giving», μία νέα πρωτοβουλία για την υποστήριξη της διεθνούς μάχης απέναντι στον COVID19. Στις 26 Απριλίου και για 26 ώρες, η N26 θα συμβάλλει με 1€ για κάθε δωρεά που θα πραγματοποιηθεί από τους 5 εκατομμύρια πελάτες της στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF). Η προσφορά της N26 θα ισχύει για όλες τις δωρεές που θα πραγματοποιηθούν με κάρτα της N26 μεταξύ της 6:00AM CET στις 26 Απριλίου και τις 8:00AM CET στις 27 Απριλίου. Οι πελάτες θα πρέπει απλά να επισκεφτούν την επίσημη σελίδα δωρεών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να πραγματοποιήσουν μια δωρεά με την N26 κάρτα τους σε αυτόν τον εξαιρετικό διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανεκτίμητη υποστήριξη που λαμβάνουμε από την N26 για τη βοήθεια στον αγώνα μας κατά αυτού του επικίνδυνου ιού. Κάθε μικρή προσφορά μετράει, και τα αποτελέσματα από το 26 Hours of Giving της ψηφιακής τράπεζας θα ωθήσουν τις πρώτες γραμμές του οργανισμού μας σε διεθνές επίπεδο για τη μάχη απέναντι στη διεθνή αυτή πανδημία, ειδικότερα σε σημεία της γης που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από απαραίτητες προμήθειες και ιατρική υποστήριξη», δήλωσε η Laura Leyser, General Director των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Αυστρίας.

Όλοι οι χρήστες της N26 θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν αυτόν τον σκοπό, χωρίς να παίζει ρόλο ο τύπος του λογαριασμού τους, δωρεάν ή premium. Ο τραπεζικός λογαριασμός της N26 προσφέρει οτιδήποτε χρειάζεται κάποιος για να ξοδέψει, να αποταμιεύσει και να παρακολουθήσει τα οικονομικά του.

Ο λογαριασμός, επίσης, προσφέρει δωρεάν άμεσες πληρωμές μέσω του Moneybeam για να μπορείς εύκολα να μοιραστείς έναν λογαριασμό με άλλα άτομα, ενώ οι διεθνείς πληρωμές μπορούν να γίνουν μέσω της Transferwise, χωρίς άγχη μεγάλων και κρυφών χρεώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να ανοίξετε έναν λογαριασμό, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.n26.com/en-eu.