Το come back της Notos Com, η κυβερνοεπίθεση και η διαιτησία

Το come back της Notos Com, η κυβερνοεπίθεση και η διαιτησία
Η διακοπή της συνεργασία με την American Eagle δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τις επιδόσεις του υπό εξυγίανση εμπορικού ομίλου.

Σε διεθνή διαιτήσια με την American Eagle Outfitters, από την οποία κατείχε από το 2014 την αποκλειστική διάθεση στην Ελλάδα των ειδών νεανικής ένδυσης, βρίσκεται η Notos Com με την αμερικανική εταιρεία. Η διακοπή της συνεργασία με την American Eagle δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τις επιδόσεις του υπό εξυγίανση εμπορικού ομίλου που προσβλέπει σε περαιτέρω ανάκαμψη στην τρέχουσα χρήση.

Η διοίκησή της με επικεφαλής τον κ. Μ. Παπαέλληνα, εκτιμά πως ο τζίρος πολυκαταστημάτων, λιανικής και χονδρικής ένδυσης και καλλυντικών θα διαμορφωθεί στα 124-126 εκ ευρώ και τα κέρδη EBITDA πέριξ των 14-16 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην πορεία του πρώτου πενταμήνου όπου παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 27,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφωθήκαν στα 110 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 17,4% έναντι του 2021, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 11,3 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 13% σε σχέση με το 2021. Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος ο όμιλος εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 6,1 εκατ. ευρώ, μειωμένες ωστόσο από τα επίπεδα του 2021, όπου είχαν διαμορφωθεί στα 11,9 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρήσης και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων και με αυτόν τον τρόπο εξυγιάνθηκε η χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας. Ο καθαρός δανεισμός (Τραπεζικές υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) μειώθηκε δραστικά μετά την κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων (ποσού 140 εκ ευρώ περίπου) και διαμορφώθηκε στα 54,497 εκατ. ευρώ έναντι 190,861 εκατ. ευρώ το 2021.

Η εταιρεία χωρίζεται σε τρεις μεγάλους κλάδους-τομείς δραστηριότητας. Στη χονδρική διάθεση ειδών προσωπικής φροντίδας και καλλωπισμού επιλεκτικής διανομής και στην αποκλειστική διανομή των γραφικών ειδών FABER CASTELL. Ο κλάδος αυτός δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση (διανομή), αναλαμβάνοντας το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής των προϊόντων διαφόρων οίκων του εξωτερικού. Η εταιρεία απέκτησε την αποκλειστική διάθεση των brands Shiseido και Dolce & Gabbana, για την Ελλάδα από την 1η Οκτωβρίου 2019 ενώ πέρυσι απέκτησε και την αποκλειστική διάθεση μέρους των brands που διαχειρίζεται ο οίκος του εξωτερικού L’ OREAL.

Ο κλάδος ένδυσης-υπόδησης ασχολείται με τη χονδρική πώληση (διανομή) ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Διανέμει επώνυμα προϊόντα οίκων του εξωτερικού οι σημαντικότεροι των οποίων είναι οι: LACOSTE, GANT, NAUTICA, PAUL & SHARK και τα είδη THE BOSTONIANS το σήμα των οποίων ανήκει στην εταιρεία, ενώ παράλληλα αναπτύσσει δίκτυα λιανικής πώλησης των brand names που αντιπροσωπεύει. Συγκεκριμένα, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο κλάδος διαχειριζόταν 53 καταστήματα στην Ελλάδα εκ των οποίων τα 42 είναι καταστήματα που διαχειρίζεται άμεσα η εταιρεία και τα 11 είναι καταστήματα τρίτων που διαθέτουν όμως αποκλειστικά εμπορεύματα δικά μας και για λογαριασμό της, με το σύστημα της παρακαταθήκης.

Τέλος η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία και στην αγορά των πολυκαταστημάτων, μέσω των οποίων διατίθενται επώνυμα καλλυντικά, ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ. Σήμερα εκμεταλλεύεται τέσσερα φυσικά καταστήματα Notos (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πειραιά – Καλαμάτα) και το e-shop notos.gr. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των πολυκαταστημάτων, η εταιρεία προχώρησε σε σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με αναγνωρισμένους οίκους μόδας που θα ενταχθούν σταδιακά στα πολυκαταστήματα. Ενδεικτικά Hugo, Boggi, Tsakiris Mallas, Bash, Kocca, Twinset, DKNY, KIKO Milano κλπ. Επιπλέον εκμεταλλεύεται ένα κατάστημα (outlet) Notos στην Κηφισιά και ένα κατάστημα καλλυντικών (Perfume bar) επίσης στην Κηφισιά, στο κτήριο των γραφείων διοίκησης.

Στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς ήταν η κυβερνο-επίθεση που δέχθηκε στα κεντρικά συστήματα της τον Οκτώβριο του 2022. Η επίθεση έγινε αντιληπτή από τα στελέχη της διεύθυνσης πληροφορικής που προέβησαν άμεσα σε ενέργειες περιορισμού της ζημιάς. Ως επακόλουθο των ενεργειών αυτών προστατεύθηκαν οι μηχανογραφικές υποδομές των πολυκαταστημάτων και των καταστημάτων λιανικής που συνέχισαν απρόσκοπτα την λειτουργία τους. Προστατεύθηκαν επίσης τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) όλων των υποδομών.

Την εβδομάδα που ακολούθησε το συμβάν σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργάτη, έγινε σταδιακά η επαναφορά όλων των υποδομών σε πλήρη λειτουργία με αναβαθμισμένα συστήματα ασφαλείας. Επιπρόσθετα, προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες που αφορούν την, παρά τα τηρούμενα μέτρα, ενδεχόμενη περιορισμένη διαρροή στοιχείων προσωπικού, δηλαδή στην αναγγελία του συμβάντος στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και σε σχετική μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: