Το δάνειο των 57 δισ. δολαρίων φέρνει την Αργεντινή στο έλεος του ΔΝΤ

Το δάνειο των 57 δισ. δολαρίων φέρνει την Αργεντινή στο έλεος του ΔΝΤ
epa06710978 (FILE) - General view of the Central Bank of Argentina in central Buenos Aires, Argentina, 20 April 2016 (re-issued 04 May 2018). The Central Bank of Argentina shocked the markets on 04 May 2018 as it increased the borrowing rate of national currency, Peso, to 40 per cent. The move also caused big sales of other emerging market currencies. The official borrowing rate of Argentina's peso has risen within a week from 27.25 per cent to 40 per cent as the central bank made efforts to strenghten the currency. EPA/DAVID FERNANDEZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Μπουένος Άιρες ζήτησε από το Ταμείο να αναδιατάξει το χρέος της χώρας για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις τεράστιες υποχρεώσεις του.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε την Τετάρτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την αναδιάταξη της οφειλής της προς τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό, ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντός των ορίων της δανειακής σύμβασης που συνήφθη με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

«Η Αργεντινή πρότεινε [στο ΔΝΤ] να αρχίσουμε έναν διάλογο για την αναδιάταξη του χρέους», επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λακούνσα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα.

Το κλίμα έντονης νευρικότητας στις αγορές συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετοί μοιάζουν να προεξοφλούν στάση πληρωμών.

Όταν ονομάστηκε νέος υπουργός Οικονομικών, ο Λακούνσα διαβεβαίωσε ότι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο, κάτι που χαρακτήρισε «στόχο πρώτης τάξεως», και ότι το Μπουένος Άιρες «θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Το να επιτραπεί ακόμη μεγαλύτερη διακύμανση του πέσο «δεν θα έκανε τίποτε περισσότερο από το να αυξήσει την αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις», είχε επιμείνει.

Ο προκάτοχός του Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε τη 17η Αυγούστου, έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές, με το πέσο να χάνει το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και το χρηματιστήριο να χάνει το 30% της κεφαλαιοποίησής του.

Βάσει της συμφωνίας σε ισχύ, η Αργεντινή θα αρχίσει να καταβάλλει τα πρώτα τοκοχρεολύσια το 2021.

Οι δηλώσεις του υπουργού καταγράφηκαν μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα, όπου η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί μετά την βαριά ήττα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτηρίζεται πλέον το φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, μετά την ευρεία νίκη του στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, όταν έλαβε το 47% των ψήφων, ποσοστό θεαματικά υψηλότερο από εκείνο του Μάκρι (32%), ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Προχθές Τρίτη, το στρατόπεδο του Φερνάντες επέκρινε την προσέγγιση του ΔΝΤ, έπειτα από μια συνάντηση με τους αντιπροσώπους του στο Μπουένος Άιρες. Το πέσο βυθίστηκε κι άλλο αμέσως μετά και η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να επέμβει μαζικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ