To «Δεν Πληρώνω» του κράτους φέρνει μπελάδες για την επόμενη δόση

To «Δεν Πληρώνω» του κράτους φέρνει μπελάδες για την επόμενη δόση
Photo: pixabay.com

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διατηρούνται και φέτος υψηλές, περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ δημιουργεί η στάση πληρωμών από το κράτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), οι πληρωμές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Απρίλιο ήταν ελάχιστες.

Ειδικότερα, υπήρξε μικρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στα 2,617 δισ. ευρώ έναντι 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αλλά με παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 675 εκατ. ευρώ σε 741 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον κανόνα εξόφλησης οφειλών, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει εξ ιδίων πόρων το 100% της δόσης που εισπράττει από το ESM, άρα θα έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ οφειλών.

Με βάση τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, αυτά τα χρήματα, που είναι το υπόλοιπο της μεγάλης δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, θα είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου και το κριτήριο για την εκταμίευση τους θα είναι τα στοιχεία για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ως το τέλος Απριλίου.

Κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως συνεχίζει τη στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να στερεί ρευστότητα από την αγορά και να στεγνώνει την οικονομία, ασκεί ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ σε δήλωσή του επισημαίνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διατηρούνται και φέτος υψηλές, περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητες, όπως λέει, παρά την εκταμίευση δόσεων για την αποπληρωμή τους. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα έτσι αποδεικνύεται πως δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές και ότι καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη η πλήρης εξόφλησή τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

«Πρόκειται για ακόμη ένα πεδίο άσκησης οικονομικής πολιτικής στο οποίο γίνεται ολοφάνερη η κυβερνητική ανικανότητα» τονίζει ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας πως η ΝΔ «έχει προτείνει και θα εφαρμόσει ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης, μέσω του τραπεζικού συστήματος».