Το δεξί χέρι του Μπάφετ επενδύει σε εφημερίδες για να έχει αποδόσεις από μετοχές

Το δεξί χέρι του Μπάφετ επενδύει σε εφημερίδες για να έχει αποδόσεις από μετοχές
Photo: REUTERS
Ο 98χρονος Munger παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Daily Journal πέρυσι, αλλά συνεχίζει να διευθύνει το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της

To sell off στις μετοχές της Alibaba την εβδομάδα που μας πέρασε ήχησε μέχρι την Καλιφόρνια, καθώς μια μικρή εκδοτική εταιρεία, που υποστηρίζεται από τον επιχειρηματικό εταίρο του Warren Buffett, Charlie Munger, διατηρεί μεγάλο ποσοστό στον κινεζικό όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο 98χρονος Munger παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Daily Journal πέρυσι, αλλά συνεχίζει να διευθύνει το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της. Στην ετήσια συνάντηση των μετόχων φέτος, είπε ότι «θα το χειριστεί όσο περισσότερο μπορώ και όταν έχω προχωρήσει αρκετά… με τα προβλήματα, θα βάλουμε κάποιον άλλο να το κάνει». 

Παρότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αγοράσει εκδοτικές επιχειρήσεις για διάφορους λόγους, η συμμετοχή του Munger στην Daily Journal είναι κάτι το ξεχωριστό… Η σχέση τους χρονολογείται από το 1977, όταν ένα fund που διαχειριζόταν την αγόρασε για 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία εκδίδει εφημερίδες που επικεντρώνονται στη νομική αγορά και πουλά λογισμικό σε δικαστήρια και συμβουλευτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Μετά την οικονομική κρίση του 2008, τα έσοδα αυξάνονταν για αρκετά χρόνια, ωστόσο, καθώς η οικονομία ανέκαμπτε, η εταιρεία αξιοποίησε τα μετρητά της για να επενδύσει σε μετοχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το διοικητικό συμβούλιο γνώριζε ότι έπρεπε να οργανώσει τις δραστηριότητες της εταιρείας μετά την ύφεση», έγραψε ένας δικηγόρος της Daily Journal στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2013, αφού εξέτασε τις επενδύσεις της. «Το διοικητικό συμβούλιο αναγνώρισε ότι αυτή η απόφαση θα ήταν αντίθετη με τη συμβατική (αλλά αμφισβητήσιμη) αντίληψη ότι ο λιγότερο επικίνδυνος τρόπος διατήρησης του εταιρικού κεφαλαίου προς όφελος των μετόχων είναι η επένδυσή του σε κρατικά ομόλογα με επιτόκια που προσεγγίζουν το μηδέν, παρά την αύξηση του πληθωρισμού» έγραψε ο σύμβουλος της Daily Journal. 

Η SEC, η οποία είχε ζητήσει από τα στελέχη να εξηγήσουν γιατί η Daily Journal δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως επενδυτική εταιρεία, τελικά δεν έλαβε μέτρα. Η επένδυση στην Alibaba και σε μερικές άλλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, έχει προσφέρει στην Daily Journal μια οιονεί δωρεά, με τα μερίσματα και μόνο να δημιουργούν εκατομμύρια δολάρια για την επιχείρηση ενώ πολλοί εκδότες εφημερίδων αγωνίζονται για την επιβίωση. Τα κέρδη στο χαρτοφυλάκιό της ήταν τόσο μεγάλα που οι μετοχές της εταιρείας κάποιες μέρες έφτασαν να ξεπερνούν την αξία ολόκληρης της εταιρείας.

Στα τέλη Ιουνίου, η εταιρεία ανέφερε διατηρούσε μη πραγματοποιηθέντα κέρδη 187 εκατ. δολαρίων σε χαρτοφυλάκιο 342 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η στρατηγική – συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μετοχών με δανεικά χρήματα – εγκυμονεί κινδύνους, όπως φαίνεται από τις απώλειες που έχει συγκεντρώσει η Daily Journal στο μερίδιό της στην Alibaba. 

Οι αγορές έγιναν ακόμη και όταν άλλοι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ μετοχές της Alibaba, καθώς οι αρχές στο Πεκίνο έβαλαν το βλέμμα τους στη ρύθμιση της βιομηχανίας τεχνολογίας. Η μετοχή της Alibaba έχει υποχωρήσει 45% φέτος και έχει υποχωρήσει 71% από τότε που η Daily Journal αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι κατέχει ποσοστό το 2021. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ίδια η μετοχή της Daily Journal έχει υποχωρήσει 26% φέτος, με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 365 εκατομμύρια δολάρια. Το στοίχημα Alibaba εκτελέστηκε από τον ίδιο τον Munger. Ο οικονομικός διευθυντής Tu To αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω ή να πει ποιος θα επέβλεπε το χαρτοφυλάκιο εάν ο Munger αποχωρούσε από την εταιρεία. 

Παρόλο που οι επενδύσεις έχουν γίνει ο κύριος πόλος έλξης για τους μετόχους που παρευρίσκονται στις ετήσιες συνεδριάσεις της Daily Journal, η βασική επιχείρηση είναι ακμαία. «Η [Ημερήσια Εφημερίδα] δεν είχε ποτέ μεγάλη εκδοτική παρουσία, αλλά πάντα κέρδιζε πολλά χρήματα, επειδή εκείνη την εποχή κάθε δικηγορική εταιρεία έπρεπε να πληρώνει για να παραλαμβάνει νομικές ειδοποιήσεις» δήλωσε ο Στίβεν Μπριλ, που ίδρυσε το περιοδικό American Lawyer το 1979. Ο Μπριλ είπε ότι κάποτε προσπάθησε να αγοράσει την Daily Journal από τον Munger, αλλά ο επενδυτής συναισθηματικά δεμένος μαζί της. «Σκέφτηκα ότι αν του προσφέρω πολλά χρήματα, θα είναι εύκολο – είναι ένα “νυσταγμένο” νομικό έντυπο στο Λος Άντζελες», είπε ο Brill. «[Αλλά] σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, δεν χρειαζόταν τα χρήματα».