Η Fed φέρνει το επιτόκιο στο 5% και οι αγορές ετοιμάζονται για «πόνο»

Η Fed φέρνει το επιτόκιο στο 5% και οι αγορές ετοιμάζονται για «πόνο»
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Fed υπερσφίγγει την οικονομία», ομονοούν οι αναλυτές, «με κίνδυνο να προκαλέσει περισσότερο πόνο από ό,τι χρειάζεται»

Την επιθετική τους ρητορική και στάση αναμένεται να διατηρήσουν, σε ό,τι αφορά τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης που έχουν ανοίξει, οι Αμερικανοί policymakers, στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, που μοιάζει να έχουν βγει εκτός ελέγχου.

Πιο αναλυτικά, οι αξιωματούχοι της Federal Reserves φαίνεται πως προσανατολίζονται στην ιδέα πως το τερματικό επιτόκιο θα αγγίξει το 5% τον Μάρτιο του 2023, επίπεδο το οποίο είναι πάνω από το ουδέτερο επίπεδο, με την ύφεση στις ΗΠΑ να φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή… Και ως γνωστόν, όταν φτερνίζονται οι ΗΠΑ, όλος ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 2 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

Τα επιτόκια προβλέπεται σύμφωνα με την έρευνα να αυξηθούν άλλη μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια κατά 25 μονάδες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Οι προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έδειχναν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 4,4% φέτος και το 4,6% το επόμενο έτος, πριν από τις μειώσεις το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, δεν αναμένεται Pivot, δηλαδή στροφή στη χαλάρωση.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες και η Fed πρόκειται να αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Groep NV, προσθέτοντας: «Προς το παρόν προβλέπουμε μια πιο ήπια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, δεδομένου ενός εξασθενημένου οικονομικού και αγοραστικού περιβάλλοντος», αλλά οι κίνδυνοι στρέφονται προς μια πέμπτη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να σταθεροποιήσει τις τιμές ενώ συχνά επικαλείται τον προκάτοχό του, Paul Volcker, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια σε πρωτοφανή επίπεδα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Powell έχει προειδοποιήσει ότι η διαδικασία θα είναι επώδυνη, διότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ανάπτυξη κάτω από το επίπεδο της τάσης για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η ανεργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεπώς, εγκαταλείπεται το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης «soft landing». Μάλιστα, η πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρεί πιθανή μια ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βλέπουν μια σκληρή προσγείωση με μια περίοδο μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης μπροστά τους.

«Η Fed υπερσφίγγει την οικονομία», ομονοούν, «με κίνδυνο να προκαλέσει περισσότερο πόνο από ό,τι χρειάζεται». Από την άλλη, «Οι καθυστερήσεις της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να υποτιμώνται», δήλωσε ο Thomas Costerg, ανώτερος οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην Pictet Wealth Management.

«Το πλήρες αποτέλεσμα της τρέχουσας σύσφιξης μπορεί να μην γίνει αισθητό μέχρι τα μέσα του 2023. Μέχρι τότε, όμως, μπορεί να είναι πολύ αργά.

Ο κίνδυνος ενός λάθους πολιτικής είναι υψηλός».

Hiking

Στο μεταξύ, ενώ ο μέσος όρος των οικονομολόγων αναμένει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, η κατάσταση είναι δύσκολη, με σχεδόν το ένα τρίτο να προβλέπει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Η πορεία των επιτοκίων που αναμένουν οι οικονομολόγοι είναι παρόμοια με αυτή που προβλέπουν οι αγορές.

Οι επενδυτές αναμένουν πλήρως μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στις 2/11, κλίνουν προς μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και προσδοκούν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν γύρω στο 4,8%.

Ποσοτική συρρίκνωση

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει τις ανακοινωθείσες μειώσεις του ισολογισμού της, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους με την μείωση των τίτλων που λήγουν. Η Fed μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία έως και κατά 1,1 τρισ. δολάρια ετησίως. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι αυτό θα φέρει τον ισολογισμό στα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και θα πέσει στα 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2024.