Το δίδαγμα της επιτυχίας

Το δίδαγμα της επιτυχίας

Από την Google μέχρι τον Ρίτσαρντ Μπράνσον.

του Αλεξάντερ Γκολντστάιν

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε οποτεδήποτε αποφασίσετε να γίνετε επιχειρηματίας είναι ότι σε κάποια φάση η ιδέα και η επιχείρησή σας θα αναπτυχθούν πέρα από σας ενώ ταυτόχρονα θα κατακτήσουν όλη τη ζωή σας. Όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Μια μέρα έχετε μια τέλεια ιδέα, και την επομένη είστε σε πορεία ανάδειξής σας στον επόμενο Ρίτσαρντ Μπράνσον – ή τουλάχιστον αυτό ελπίζετε.

Για να φτάσετε σ’ αυτό το επίπεδο επιτυχίας, πρέπει να έχετε όχι μόνο την ιδέα αλλά και το σχέδιο. Το σχέδιο είναι απαραίτητο. Παράλληλα, πρέπει να είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο τα πράγματα να αλλάξουν. Δεν πειράζει αν το σχέδιό σας δεν ευοδωθεί. Εσείς θα είστε προετοιμασμένος και θα έχετε προβλέψει όλα τα ενδεχόμενα, και έτσι θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ό,τι συμβεί. Όπως και να ’ναι, η αρχική σας ιδέα ίσως να μην είναι αυτή που θα στείλει την επιχείρησή σας στη στρατόσφαιρα.

Σκεφθείτε την Google. Μια εταιρεία που κάποτε δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια απλή μηχανή αναζήτησης εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία που της παρουσιάστηκε – ακόμα και μερικές ευκαιρίες που δεν έπρεπε να έχει εκμεταλλευτεί – και πλέον είναι υπεύθυνη για μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων. Η Google άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας σε καθημερινή βάση και κατάφερε ως και νέες πολιτιστικές νόρμες να εισάγει, απλώς αντιλαμβανόμενη το δυναμικό της και εφαρμόζοντας τις θεμελιώδεις αρχές της σε νέες επιχειρηματικές περιοχές.

Η ικανότητα αναγνώρισης των ευκαιριών μπροστά σας και η αντίστοιχη ανάληψη δράσης είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της επιχείρησής σας.

Είναι τρομερά σημαντικό να κατανοήσετε ότι το αρχικό σας όραμα ίσως να μην μπορεί να «απογειωθεί». Θα κάνετε λάθη. Θα στριμωχτείτε. Θα έρθετε αντιμέτωπος με εμπόδια και θα πρέπει να ξεπεράσετε πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίσατε αρχικά. Δεν υπάρχουν χάρτες και μπούσουλες για το επιχειρείν. Πρέπει να είστε έτοιμος να εργαστείτε σκληρά και να κάνετε θυσίες για να στήσετε την επιχείρησή σας απ’ το τίποτα.

Τα καλά νέα είναι ότι αν μπορέσετε να βρείτε την ιδέα, τη φιλοσοφία και το πάθος σας, και τα συνδυάσετε με ένα επιθετικό επιχειρηματικό κίνητρο, και βρεθείτε στο σωστό μέρος τον σωστό χρόνο, τότε θα είστε σε θέση να συγγράψετε τη δική σας επιτυχία.

* Ο Αλεξάντερ Γκολντστάιν είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Eligo Energy.

Πηγή: fortune.com