Το δύσκολο φθινόπωρο των προαπαιτούμενων

Το δύσκολο φθινόπωρο των προαπαιτούμενων

Η λίστα με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ενόψει της επόμενης αξιολόγησης.

Μετά τους πανηγυρισμούς για την έξοδο στις αγορές αρχίζει η επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα, που συνδέεται με την επόμενη αξιολόγηση και την πρόθεση των δανειστών να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες του μνημονίου μπορούν, καθώς θεωρούν πως πιθανότατα θα είναι η τελευταία αξιολόγηση.

Αιτιολογούν, δε αυτή τους την εκτίμηση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει περισσότερες από μία αξιολογήσεις τον χρόνο και αναφέρουν πως «δεν περιμένουμε αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά».

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για  το «δύσκολο» φθινόπωρο, καθώς από τη λίστα των περίπου 140 προαπαιτούμενων, τα 66 πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας στο Δημόσιο.
  2. Η υποβολή των νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
  3. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  4. Παρεμβάσεις, που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως η μεταφορά της ΕΑΒ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η μεταφορά «πακέτου» ακινήτων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
  5. Η υιοθέτηση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ελληνική πλευρά μέσω της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
  6. Η ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τα επιδόματα στέγασης.
  7. Η προσαρμογή του τιμολογίου υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα της ΔΕΗ.

Παράλληλα, από την 1/1/2018 έρχεται νέο κύμα προαπαιτούμενων, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του προγράμματος, όπως:

-η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών,

-η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων,

-η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 50%,

-η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών-συνταξιούχων, που θα επιφέρει αύξηση κρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις,

-η παράταση του προσωρινού φόρου στη ναυτιλία,

-η επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα,

-ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα (0,5-4 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου).