Το ΔΝΤ βάζει “φωτιά” στις διαπραγματεύσεις

Το ΔΝΤ βάζει “φωτιά” στις διαπραγματεύσεις

Εμπλοκή από την απαίτηση του ταμείου για ομαδικές απολύσεις και "πάγωμα" στις συλλογικές συμβάσεις - ΥΠΟΙΚ: Δεν παραιτείται ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σκληρή στάση κρατάει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Brussels Group. Το καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες φαίνεται να τορπιλίζεται από τις απαιτήσεις του Ταμείου για ομαδικές απολύσεις, αλλά και πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που θεωρούνται “κόκκινες” γραμμές για την κυβέρνηση.

Όπως μετέδωσε το Mega, η εμπλοκή προέκυψε κατά κύριο λόγο από την εμμονή του ΔΝΤ και την αιφνιδιακή απαίτηση για επιβολή των ομαδικών απολύσεων. Το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Οι ελληνικές ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με στοιχεία να αναδείξουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και ότι λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης. Υπό αυτό το πρίσμα, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει καθώς η Αθήνα δηλώνει ότι αυτό το σημείο όπως και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι κόκκινες γραμμές γι’ αυτήν.

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει δημοσιονομικά μέτρα που δεν θα θίγουν όμως όσους πλήρωσαν τα χρόνια της κρίσης, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Όλα όμως αυτά θα εξαρτηθούν και από την πρόθεση των θεσμών να απελευθερώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

ΥΠΟΙΚ: Δεν παραιτείται ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιανη Βαρουφάκη αμέσως μετά την επιστροφή του από το Eurogroup στη Ρίγα. Για μια ακόμη φορά μεταδίδονται και δημοσιεύονται ανακρίβειες που στόχο έχουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να εισάγουν ρήγματα στο εσωτερικό της, σε μία κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης».

Με τον τρόπο αυτό απαντά το υπουργείο Οικονομικών στα σενάρια περί παραίτησης του Γ. Βαρουφάκη, μετά το ναυάγιο στο Eurogroup αλλά και τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας.