To δώρο της ΕΚΤ στην Ελλάδα αν κλείσει η αξιολόγηση

To δώρο της ΕΚΤ στην Ελλάδα αν κλείσει η αξιολόγηση

Σύμφωνα με το Reuters αναμένεται άμεσα η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό μετά την αξιολόγηση, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται τραπεζικές πηγές. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο θα προηγηθεί της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει πρώτα την αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους προτού ξεκινήσουν οι αγορές τίτλων. Αν και η ΕΚΤ απαιτεί συνήθως αξιολόγηση πάνω από την επενδυτική βαθμίδα για να συμπεριλάβει ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα διάσωσης μπορούν να λάβουν εξαίρεση από αυτή την απαίτηση.

«Το waiver θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών από τον (υψηλότερου κόστους) Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης (ΕLA), επιτρέποντας την χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ, βελτιώνοντας τον ισολογισμό και επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη», είπε μια από τις πηγές που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν επίσης σε μια τέτοια περίπτωση να δανείζονται κεφάλαια με επιτόκιο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, κάτι που θα τόνωνε άμεσα τους ισολογισμούς τους, ακόμη κι αν μόνο ένα μέρος των σχεδόν 70 δισ. ευρώ του ELA μετατραπεί σε κανονική χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τον ELA δεν δημοσιοποιούνται, αλλά το μέσο επιτόκιο για τα κεφάλαια που διατίθενται μέσω αυτού εκτιμάται ότι βρίσκεται 100 ως 150 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ακόμα και αν το ελληνικό χρέος συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μόνο μικρές ποσότητες, λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Το νούμερο μπορεί να αυξηθεί μετά τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ αξίας περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες αγορές ομολόγων EFSF ελληνικών τραπεζών

Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε πρώτες αγορές ομολόγων EFSF που ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Ευρωσυστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», οι αγορές αφορούν ομόλογα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ κοντινών λήξεων (έως το 2018), ενώ η τιμή αγοράς των ομολόγων ήταν λίγο υψηλότερη από το 101, επιτρέποντας στις τράπεζες να γράψουν μικρό κεφαλαιακό κέρδος.

Συνολικά, η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να αγοράσει ομόλογα συνολικού ύψους 18,5 δισ. ευρώ σε σύνολο ομολόγων EFSF 37 δισ. ευρώ που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι όταν οι αγορές επεκταθούν και σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε οι τιμές θα είναι υψηλότερες, αποφέροντας μεγαλύτερα κεφαλαιακά κέρδη για τις εγχώριες τράπεζες.