Το Δουβλίνο απαγορεύει την κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο – Πού στοχεύει

Το Δουβλίνο απαγορεύει την κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο – Πού στοχεύει
Photo: pixabay.com
Η υποστήριξη των πολιτών και οι ανησυχίες των εταιρειών.

Φέτος, το Δουβλίνο θα αποτελέσει την τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Με στόχο την απομάκρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας ξεκινά ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των κεντρικών δρόμων, περιορίζοντας την πρόσβαση ιδιωτικών αυτοκινήτων και εμπορικών φορτηγών μόνο σε περιπτώσεις όπου ο προορισμός είναι το κέντρο της πόλης.

Με την αλλαγή της κυκλοφορίας οχημάτων που διέρχονται απλώς από το κέντρο προς άλλες περιοχές, το σχέδιο υπόσχεται να μειώσει την υφιστάμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση και να επιτρέψει τη δημιουργία νέων πεζοδρόμων και πλατειών, καθιστώντας το κέντρο του Δουβλίνου ένα πολύ πιο ευχάριστο μέρος για διαμονή. Το σχέδιο έχει ως στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας κατά 60% στο αστικό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την υλοποίηση αυτού, χρησιμοποιούνται δύο “πύλες λεωφορείων” κατασκευάζονται σε κάθε όχθη του ποταμού Liffey για να εμποδίσουν τη διέλευση ιδιωτικών οχημάτων, ενώ αρκετοί δρόμοι αναδιαμορφώνονται.

Αυτή η κίνηση ακολουθεί παρόμοια μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ και τη Λισαβόνα. Οι αρχιτέκτονες του σχεδίου του Δουβλίνου αναφέρονται στην ιδέα της “πόλης των 15 λεπτών“, που στοχεύει στη δυνατότητα πρόσβασης σε σημαντικούς προορισμούς μέσα σε 15 λεπτά με τα πόδια ή το ποδήλατο. Παρόλο που ο περιορισμός της κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε ορισμένα κέντρα πόλεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, το Δουβλίνο απολαμβάνει μέχρι στιγμής έντονη υποστήριξη από το κοινό.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η Diageo με έδρα το Λονδίνο, ιδιοκτήτρια της μπύρας Guinness, εξέφρασε ανησυχίες για την επίδραση στις διαδρομές μεταφοράς μπύρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: