Τα δρακόντεια (digital) μέτρα της ΕΕ: Σε ισχύ ο DSA – Τι αλλάζει για τις διαδικτυακές πλατφόρμες

Τα δρακόντεια (digital) μέτρα της ΕΕ: Σε ισχύ ο DSA – Τι αλλάζει για τις διαδικτυακές πλατφόρμες
This photo taken on February 12, 2023 in Brussels shows reflexions on a smartphone screen of logos of online platforms google, facebook, linkedin, Amazon, Apple store and Tiktok as the European Commission announced last September the world's biggest digital firms, identified as "gatekeepers" by the EU, must comply from March 6, 2024, with strict do's and don'ts under a landmark law, the Digital Markets Act (DMA). The EU has built a powerful legal arsenal to take on the internet giants, including the DMA which seeks to encourage competition in the digital world, and its sister milestone law, the Digital Services Act (DSA). The DSA demands the most popular social networks and websites police content online more aggressively and protect consumers while they shop. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Photo: AFP
Πρόστιμα που φθάνουν έως το 6% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου των εταιρειών.

Το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης για τις ψηφιακές υπηρεσίες αρχίζει να ισχύει επίσημα από σήμερα, Σάββατο, με σκοπό την επιβολή νέων υποχρεώσεων σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, προκειμένου να προστατευθούν οι χρήστες από παράνομο περιεχόμενο.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) ήδη εφαρμόζεται από το τέλος του περασμένου Αυγούστου σε κορυφαίες επιχειρήσεις όπως το X και το TikTok, καθώς και σε κορυφαίες υπηρεσίες του Meta (Facebook, Instagram), καθώς και σε εταιρείες όπως η Apple, η Google, η Microsoft και η Amazon.

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την πλατφόρμα του Έλον Μασκ, εστιάζοντας σε φερόμενες παραβάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τη μετάδοση βίαιου περιεχομένου ή προκλήσεων μίσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου 22 μεγάλοι “παίκτες” του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων τριών πορνογραφικών ιστότοπων, τίθενται υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η ενίσχυση της εποπτείας έχει γίνει δυνατή με την πρόσληψη πάνω από 100 ειδικών στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξουν την Επιτροπή στον νέο της ρόλο ως ψηφιακού φύλακα.

Από σήμερα, τα κεντρικά στοιχεία του νόμου εφαρμόζονται σε όλες τις πλατφόρμες, με ελαφρύνσεις μόνο για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οι μη ρυθμιζόμενοι χώροι στο διαδίκτυο. Τα παράνομα περιεχόμενα εκτός του διαδικτύου θα πρέπει πλέον να είναι εκτός και μέσα στο διαδίκτυο.

Οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να προτείνουν απλά εργαλεία χαρακτηρισμού παράνομου περιεχομένου στους χρήστες τους και να αντιδρούν άμεσα για να το αποσύρουν. Οι εμπορικοί ιστότοποι θα πρέπει να ελέγχουν την ταυτότητα των πωλητών και να μπλοκάρουν τους απατεώνες.

Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες υπόκεινται σε αυστηρότερες διατάξεις και σε πρόστιμα που φθάνουν έως το 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Οι πρόστιμοι είναι επίσης δυνατόν να συνοδεύονται από απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρώπη σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: