Το αιχμηρό σχόλιο της Standard & Poor’s για τον διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομικών

Το αιχμηρό σχόλιο της Standard & Poor’s για τον διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομικών
epa03333954 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows a sign displaying the name of the Standard & Poor's financial rating services in its offices in Paris, France. Credit rating agency Standard & Poor's on 02 August 2012 renewed its top AAA ranking of Germany's long-term sovereign debt, due to the country's 'strong economic fundamentals.' In its statement Standard & Poor's said 'Germany has a highly diversified and competitive economy with a demonstrated ability to absorb large economic and financial shocks.' EPA/IAN LANGSDON

Με καθόλου καλό μάτι δεν είδε ο οίκος αξιολόγησης την τοποθέτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην ηγεσία της τουρκικής οικονομίας.

 

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P παρακολουθεί στενά την Τουρκία και προειδοποίησε ότι η κίνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να διορίσει τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών δείχνει ότι η εξουσία στη χώρα γίνεται τώρα όλο και πιο συγκεντρωτική.

Ο S&P κατατάσσει το αξιόχρεο της Τουρκίας στη βαθμίδα “BB-“, χαμηλότερα από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους – Moody’s και Fitch – μετά την υποβάθμιση που έκανε τον Μάιο, αλλά ένας από τους υψηλόβαθμους αναλυτές της, ο Φρανκ Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα παραμένει στο επίκεντρο μετά τις πολιτικές αλλαγές.

«Είναι λίγο πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αλλά προφανώς η λήψη αποφάσεων γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική», δήλωσε ο Γκιλ.

«Όταν στα κράτη λειτουργούν οι θεσμοί, υπάρχει μια ισχυρή δημόσια διοίκηση που μπορεί να παίρνει αποφάσεις, τεχνικές αποφάσεις που συχνά λαμβάνονται σε μη πολιτικό επίπεδο», αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον στην περίπτωση της Τουρκίας, είπε.

H αξιολόγηση του S&P για την Τουρκία έχει αρνητικές προοπτικές και ο οίκος προειδοποίησε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της μπορεί να γίνουν γρήγορα προβληματικοί, αν συνεχισθεί η σημερινή πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της.

“Παρακολουθούμε από κοντά ποια θα είναι η πολιτική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια θα είναι η συνολική δημοσιονομική στάση” της Τουρκίας», σημείωσε ο Γκιλ. «Θα υπάρξουν και άλλες παρατάσεις στο πλαίσιο εγγύησης των δανείων; Και από πού θα προέλθει η ανάπτυξη, δεδομένου ότι θεωρούμε πως η ικανότητα χρηματοδότησης των τραπεζών έχει σχεδόν εξαντληθεί;»

Ο ίδιος αμφισβήτησε αν η κυβέρνηση θα αρχίσει να παρέχει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία για να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο πλήγμα από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Αν το κάνει, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα κρατικού χρέους, είπε.