Το έλλειμμα της Τουρκίας πλησίασε το 900% – Γιατί είναι ικανοποιημένος ο Ερντογάν;

Το έλλειμμα της Τουρκίας πλησίασε το 900% – Γιατί είναι ικανοποιημένος ο Ερντογάν;
05/13/2023 Istanbul, Turkey. A view of the streets of Istanbul, before the general election. Turkey's general election is going be held on May 14 2023. (Photo by Saeid Arabzadeh / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Οι αγορές προσπέρασαν τη δημοσιονομική επιδείνωση, εστιάζοντας στην υιοθέτηση από την κυβέρνηση πιο συμβατικών οικονομικών πολιτικών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνθηκε κατά σχεδόν 900% το 2023, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις προεδρικές εκλογές και δύο καταστροφικούς σεισμούς και σε ένα αποτέλεσμα που επικροτήθηκε από την κυβέρνηση που προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό σοκ.

Το έλλειμμα έφτασε το 1,4 τρισεκατομμύρια λίρες (46,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023 από 142,7 δισεκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών τη Δευτέρα.

Και όμως, τα δημόσια οικονομικά πήγαν καλύτερα από ό,τι είχε προβλέψει η κυβέρνηση σε ένα πρόγραμμα που έθετε στόχους μέχρι το 2026, στο οποίο ανέμενε πως το δημοσιονομικό κενό του περασμένου έτους θα ήταν 1,6 τρισεκατομμύρια λίρες ή περίπου 6,4% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, είπε πως το ποσοστό του ελλείμματος το 2023 ήταν μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις εκτιμήσεις.

Το Bloomberg σημειώνει πως οι αγορές προσπέρασαν τη δημοσιονομική επιδείνωση της Τουρκίας, εστιάζοντας αντίθετα στην υιοθέτηση από την κυβέρνηση πιο συμβατικών οικονομικών πολιτικών. Το χρέος της χώρας σε όρους δολαρίων χάρισε στους επενδυτές κέρδη 18% πέρυσι και η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ομόλογα έχει πέσει μετά την επανεκλογή του προέδρου,Ταγίπ Ερντογάν, τον Μάιο.

Τα φορολογικά έσοδα φάνηκε να αντισταθμίζουν μέρος της αύξησης των δαπανών, χάρη σε μεγάλο βαθμό στις νέες ειδικές εισφορές κατανάλωσης. Η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους στα καύσιμα κατά περίπου 200% τον Ιούλιο για να χρηματοδοτήσει τις ζημιές από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου και αύξησε ένα σωρό συντελεστές προστιθέμενης αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σιμσέκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu τη Δευτέρα ότι αν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους σεισμούς, το έλλειμμα ανέρχεται στο 1,7% του ΑΕΠ.

Από την καταστροφή του Φεβρουαρίου του 2023 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση υπολόγισε την οικονομική ζημία από τους σεισμούς σε περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εκπλήρωση των υποσχέσεων που έδωσε ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους αύξησε την πίεση στον προϋπολογισμό. Πριν από τις εκλογές του Μαΐου, η κυβέρνησή του υπέγραψε μέτρα όπως η απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού και η πρόωρη συνταξιοδότηση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις της Τουρκίας, οι οποίες περιλαμβάνουν πληρωμές για κοινωνική βοήθεια και προς τον κρατικό εισαγωγέα ενέργειας της χώρας, ήταν ο κύριος μοχλός αύξησης των κρατικών δαπανών πέρυσι. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 111% σε ετήσια βάση και αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com