Το ελληνικό AI οικοσύστημα βγαίνει από τη θερμοκοιτίδα – «Δικά μας παιδιά» στην κορυφή της καινοτομίας

Το ελληνικό AI οικοσύστημα βγαίνει από τη θερμοκοιτίδα – «Δικά μας παιδιά» στην κορυφή της καινοτομίας
Photo: pixabay.com
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία εδώ να πετύχει κάτι πραγματικά ξεχωριστό...

Μικρό μεν, ισχυρό δε είναι το ελληνικό οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, με ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, προγραμματιστές και επιχειρηματίες να έχουν συγκροτήσει έναν συμπαγή πυρήνα με σκοπό τα μικρά βήματα τα οποία κάνουν εγχωρίως να αποτελέσουν βάση για την επίτευξη ενός μεγάλου άλματος στο εξωτερικό.

Φυσικά, θερμοκοιτίδες ταλέντων δεν είναι άλλα από τα ελληνικά πανεπιστήμια, με λαμπρούς επιστήμονες να εκκολάπτονται σε Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως το 2019 το 11% των ερευνητών που επιλέχθηκαν για προφορικές παρουσιάσεις στο διάσημο συνέδριο AI NeurIPS ήταν Έλληνες, ενώ κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πώς η Sequoia ανακήρυξε την Αθήνα ως κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό για ταλέντα AI φέτος.

Αν μη τι άλλο, η λίστα των κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών AI/ML είναι τεράστια. Ξεχωρίζουν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (ΜΙΤ), ο Δημήτρης Μπερτσιμάς (MIT), ο Μανώλης Κέλλης (MIT), ο Τίμος Σελλής (Athena Research Center) και ο Χρήστος Παπαδημητρίου (Πανεπιστήμιο Κολούμπια), που στοχεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κόμβο τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΙΤ) στον Δημόκριτο, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Ελλάδας, είναι μια άλλη σημαντική οντότητα με μια ισχυρή επιστημονική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης. Το 2020, το IIT δημοσίευσε μια λευκή βίβλο με το όραμά του για τον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης και μια προτεινόμενη εθνική στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα. Η Αθήνα φιλοξενεί επίσης το  Athens Roundtable, ένα ετήσιο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη και το κράτος δικαίου.

Φυσικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ανδρική υπόθεση αποκλειστικά: οι Λυδία Καβράκη (Πανεπιστήμιο Ράις), κορυφαία ερευνήτρια σε θέματα ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και βιοϊατρικής, Κατερίνα Φραγκιαδάκη (Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon), εμπειρογνώμονας machine learning,  Μαρία Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μαρία Βακαλοπούλου (CentralSupelec), Γεωργία Γκιοξάρη (Caltech), Έλενα Χατζή (ETH Zurich) είναι μόνον μερικές από τις Ελληνίδες που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογικής προόδου. 

Ελληνικές εταιρείες…

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται ή χρησιμοποιούν το AI αυξάνονται και πληθύνονται. Στη λίστα που συγκέντρωσε ο Greek analyst συναντούμε τις Aisera, Axelera, Causaly (πλατφόρμα AI για ανακάλυψη φαρμάκων και βιοϊατρική έρευνα), Cogitat, Connectly (Εμπορική πλατφόρμα συνομιλίας AI για μικρομεσαίες επιχειρήσεις), DeepSea (χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να κάνει τα πλοία πιο αποτελεσματικά), Elogon (AI medtech startup για εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία), Gizmo (πλατφόρμα εκμάθησης με κουίζ που δημιουργούνται από AI), Helvia, Junior (AI copilot για συμβούλους), Kaedim (τρισδιάστατα στοιχεία για παιχνίδι), LANGaware (Ανίχνευση ασθενειών μέσω AI), Modl (μηχανή AI ανάπτυξης παιχνιδιών), MBB (προετοιμασία συνέντευξης μέσω τεχνητής νοημοσύνης), Moveo (conversational AI), Omilia (Conversational AI για εξυπηρέτηση πελατών), Runway (εργαλεία AI για καλλιτέχνες και δημιουργούς περιεχομένου) κ.λπ. 

Σημαντικοί Έλληνες «παίκτες» της βιομηχανίας AI

Πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη δυναμική startup σκηνή, σημαντική συμβολή έχει ο Demis Hassabis, συνιδρυτή του DeepMind, της πιο διάσημης ερευνητικής μονάδας AI στον κόσμο (που αγοράστηκε από την Google το 2014 για 400 εκατομμύρια λίρες). Υπάρχουν, όμως, πολλοί άλλοι καταπληκτικοί ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης ελληνικής καταγωγής διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο.

Στο DeepMind, θα βρει κανείς επίσης τον Γιάννη Ασαέλ, έναν διακεκριμένο ερευνητή της τεχνητής νοημοσύνης. Στο Spotify θα βρει κανείς την Κωνσταντίνα Πάλλα και τον Αθανάσιο Βλόντζο, δύο νέους έξυπνους επιστήμονες που εφαρμόζουν την έρευνά τους στην τεχνητή νοημοσύνη σε προβλήματα της βιομηχανίας του πραγματικού κόσμου. Στη Luma, έχουμε τον Theo Panagiotopoulos, ειδικό στη μεικτή πραγματικότητα, τα γραφικά υπολογιστών και το 3D Vision. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Google βλέπουμε τον Μάνο Κουκουμίδη, έναν έμπειρο μηχανικό AI/ML που πλέον εργάζεται στο Cloud AI. Υπάρχει επίσης ο John Drakopoulos, ένας πολυβραβευμένος επιστήμονας ερευνητής που έχει εργαστεί σε προβλήματα τεχνητής νοημοσύνης σε μερικούς από τους πιο επιτυχημένους τεχνολογικούς γίγαντες (Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Ebay). Και ο Κοσμάς Καραδημητρίου, επικεφαλής της επιστήμης δεδομένων και ειδικός AI/ML έγινε πλέον ιδρυτής σειρών.

Στην Ελλάδα, έχουμε τον Σπύρο Ράπτη, πρώην ιδρυτή της text-to-speech startup Innoetics που εξαγοράστηκε από τη Samsung, και τώρα ηγείται βασικών ερευνητικών λειτουργιών στην τεχνητή νοημοσύνη και όχι μόνο. 

Αλλά δεν είναι μόνο κορυφαίοι μηχανικοί και ερευνητές. Έχουμε επίσης κορυφαίους Διευθυντές Προϊόντων AI, όπως η Μαρίλη Νίκα στη Meta και ο Χάρης Ιωάννου στην Google, αλλά κορυφαίους επιχειρηματίες, όπως ο Άρης Κωνσταντινίδης.

Και αυτή είναι μια μικρή γεύση από τους πάρα πολλούς Έλληνες ερευνητές, επιστήμονες, διαχειριστές προϊόντων, χειριστές, ειδικούς στην αγορά και ειδικούς σε θέματα πολιτικής που εργάζονται σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Greek Analyst