Το εργοστάσιο-γίγας του Έλον Μασκ

Η Tesla σχεδιάζει να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει τον όγκο παραγωγής στο εργοστάσιο μπαταριών της.

της Κέιτι Φέρενμπαχερ

Το υπό κατασκευή εργοστάσιο μπαταριών της Tesla στο Ρένο της Νεβάδα προοριζόταν κάποτε να παράγει περισσότερο κι από την μέχρι τότε συνολική παγκόσμια παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου.

Πλέον, η Tesla ελπίζει ότι ο όγκος παραγωγής θα είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος του αρχικού.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ τείνει να μεγεθύνει το ρίσκο, αντί να το αποφεύγει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Μασκ στο Fortune, κατά τα πρώτα στάδια σχεδιασμού του εργοστασίου κατέστη σαφές ότι αυτό θα μπορούσε να παράγει διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό μπαταριών, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση το 2014.

Η Tesla αρχικά ανέμενε να παράγει «50 γιγαβατώρες» σε μπαταρίες αλλά πλέον ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 150 γιγαβατώρες.

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής σημαίνει, σύμφωνα με τον Μασκ, ότι μπορεί να διπλασιαστεί και ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν στο εργοστάσιο στη Νεβάδα. Αρχικά, η Tesla είχε πει ότι θα δημιουργούντο 6.500 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος αρκετών ετών. Όμως, τώρα ο Μασκ λέει ότι ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τις 10.000 νέες θέσεις εργασίας εντός τριών ή τεσσάρων ετών.

Η Tesla επιταχύνει τα σχέδιά της για την παραγωγή μεγάλου αριθμού του Model 3, ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χαμηλού κόστους με τιμή 35.000 δολάρια. Οι μπαταρίες που θα παράγονται στο εργοστάσιο-γίγας προορίζονται για το Model 3, το οποίο υποτίθεται ότι θα λανσαριστεί στα τέλη του 2017.

Οι fan της Tesla – πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν δει ούτε καν τα …σχέδια του νέου μοντέλου – έχουν ήδη προ-παραγγείλει 400.000 αυτοκίνητα Model 3. Η Tesla λέει ότι θα προσπαθήσει να κατασκευάσει αρκετές μπαταρίες για να εξοπλίσει 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (πολλά εκ των οποίων θα είναι Model 3) μέχρι το 2018 – δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

 Πηγή: fortune.com