Το εσωτερικό δημοψήφισμα του SPD και η γερμανική κυβέρνηση

Το εσωτερικό δημοψήφισμα του SPD και η γερμανική κυβέρνηση

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος καλούνται να αποφασίσουν με εσωτερικό δημοψήφισμα εάν δέχονται ή όχι τη συμμετοχή του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας καλούνται να αποφασίσουν με εσωτερικό δημοψήφισμα εάν δέχονται ή όχι τη συμμετοχή του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ, σε μία ψηφοφορία η έκβαση της οποίας είναι αβέβαιη.

Εσωτερικό δημοψήφισμα

Τα 463.723 μέλη του SPD που έχουν εγγραφεί στις 6 Φεβρουαρίου μπορούν να ψηφίσουν. Είναι ηλικίας το λιγότερο 14 ετών και δεν είναι απαραιτήτως γερμανοί πολίτες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου με επιστολική ψήφο και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου. Η πρόβλεψη της έκβασης του εσωτερικού δημοψηφίσματος είναι δύσκολη, αλλά το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι αμφίρροπο παρά την ξεκάθαρη θέση της ηγεσίας του κόμματος υπέρ της συγκρότησης του μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού και τις σημαντικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η Αγγελα Μέρκελ.

Τον Ιανουάριο, οι 640 σύνεδροι του SPD -στελέχη του κόμματος- είχαν καταγράψει τις διαφωνίες τους εγκρίνοντας με μόνο 56% την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, ένα αποτέλεσμα που θεωρήθηκε «χαστούκι» για τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Κέβιν Κούνχερτ έχει αναδειχθεί σε ηγέτη του στρατοπέδου που διαφωνεί με τη συμμετοχή του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόσφατα ηγήθηκε εκστρατείας ένταξης νέων μελών στο κόμμα με στόχο την προσέλκυση εχθρικών προς τη συμμαχία με τη γερμανική δεξιά μελών. Το κόμμα ενέγραψε 25.000 νέα μέλη σε λίγες εβδομάδες.

Εάν είναι «ναι»

Εάν τα μέλη του SPD ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού, η Αγγελα Μέρκελ θα εκλεγεί κατά τη διάρκεια του Μαρτίου καγκελάριος της Γερμανίας για τέταρτη φορά από την κάτω Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, δηλαδή 6 μήνες μετά τις εκλογές, χρόνος ρεκόρ.

Στην περίπτωση αυτή, η υποψηφιότητά της θα παρουσιασθεί επισήμως από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ και θα πρέπει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γερμανίας θα διορίσει τα μέλη της κυβέρνησης κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου.

Και εάν είναι «όχι»;

Στην περίπτωση αυτή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεσμεύεται από την επιλογή των μελών του και δεν μπορεί να υποστηρίξει την Αγγελα Μέρκελ στη Βουλή. Ελλείψει άλλης δυνατής κυβερνητικής συμμαχίας, η Γερμανία θα βυθιστεί σε πρωτόγνωρη και δύσκολη πολιτική κατάσταση.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή προβλέπεται από το άρθρο 63 του θεμελιώδους νόμου, του Συντάγματος.

Ο αρχηγός του κράτους θα πρέπει τότε να προτείνει στους βουλευτές έναν υποψήφιο για τη καγκελαρία. Στην περίπτωση αυτή, θα πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για την Αγγελα Μέρκελ, η οποία είναι η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών. Εάν αποτύχει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία μπορεί να επαναληφθεί στις 14 επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, θα διεξαχθεί και τρίτη ψηφοφορία και σε αυτήν θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ θα έχει τότε προθεσμία επτά ημερών για να αποφασίσει εάν θα διορίσει καγκελάριο την Αγγελα Μέρκελ ή αν θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η επικεφαλής του συντηρητικού στρατοπέδου θα αποφασίσει ποιο από τα δύο σενάρια προτιμά.

Καθώς έχει δεσμευθεί να μην κυβερνήσει χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία, η διάλυση του κοινοβουλίου είναι η πιθανότερη εκδοχή και νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός διαστήματος 60 ημερών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί παραιτήθηκε ο Σουλτς