Το Facebook αλλάζει και απειλεί τους εκδότες

Το Facebook αλλάζει και απειλεί τους εκδότες
Photo:

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει το περιεχόμενο που εμφανίζεται στο News Feed του κάθε χρήστη, προς όφελος των φίλων.

Στον απόηχο της τελευταίας αναβάθμισης του αλγορίθμου του Google Search,  το Facebook αποφάσισε να προχωρήσει και το ίδιο σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που θα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα posts στο News Feed του χρήστη.

Η αναβάθμιση που προχωρά το Facebook επικεντρώνεται σε τρεις βασικές αλλαγές:

  1. Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να δουν διαδοχικά posts από την ίδια πηγή. Μέχρι σήμερα ο αλγόριθμος απέκλειε την συγκεκριμένη δυνατότητα. Το Facebook προχώρησε στην αλλαγή προς όφελος των χρηστών στους οποίους δεν εμφανιζόταν αρκετό περιεχόμενο.
  2. Το Facebook θα αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στα posts που ανεβάζουν στο News Feed οι φίλοι του χρήστη. Η δεύτερη αλλαγή, σύμφωνα με το Facebook, εγγυάται πως το περιεχόμενο που προέρχεται από τα σημαντικά άτομα για κάθε χρήστη θα εμφανίζεται συχνότερα και υψηλότερα σε σχέση με τα posts των εταιρειών. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει, όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση, πως δεν θα προβάλλεται το περιεχόμενο από τις υπόλοιπες σελίδες του Facebook που ενδιαφέρουν τον χρήστη.
  3. Το Facebook θα αρχίσει να κρύβει posts στα οποία έκαναν like οι φίλοι του χρήστη ή τα οποία επέλεξαν για να σχολιάσουν. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Facebook, αυτή η αναβάθμιση θα οδηγήσει ιστορίες διαφόρων εκδοτών να εμφανίζονται χαμηλότερα ή ίσως και καθόλου.

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτές τις αλλαγές;

Τους τελευταίους 18 μήνες ένας μεγάλος αριθμός ειδησεογραφικών οργανισμών και εταιρειών με σελίδες στο Facebook βρέθηκαν να επωφελούνται από τον υπερδιπλασιασμό της αύξηση της κίνησης των posts τους μέσα στην πλατφόρμα. Οι εκδότες ανέβαζαν posts με συνδέσμους προς τις σελίδες τους, τα οποία έβλεπαν και χρησιμοποιούσαν εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας.

Αν και παραδέχεται τη σημασία της ενημέρωσης, το Facebook θεώρησε πως η ισορροπία εντός των News Feeds είχε διαταραχθεί. Στην ανακοίνωση του αναφέρει πως οι τρεις αυτές αλλαγές προέκυψαν ύστερα από την αξιολόγηση από τους χρήστες των προσωπικών τους News Feeds, ενώ συμπεριέλαβε και τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το περιεχόμενο που λαμβάνουν.

Από τις τρεις αλλαγές, η πρώτη αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τους εκδότες και τις εταιρείες. Οι δύο επόμενες όμως απειλούν να βάλουν τέλος στην σημερινή «χρυσή εποχή». Είναι λοιπόν λογικό πως αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για ένα «Facebookgeddon», μιμούμενοι τον χαρακτηρισμό «Mobileggeton» που αποδόθηκε για τις αλλαγές του αλγορίθμου του Google Search.

Σύμφωνα με το Facebook, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.