Ο Τραμπ λέει ότι το Facebook είναι «εχθρός του λαού». Τι είπε για το TikTok

Ο Τραμπ λέει ότι το Facebook είναι «εχθρός του λαού». Τι είπε για το TikTok
(FILES) In this file photo taken on January 9, 2020 former US president Donald Trump speaks during a "Keep America Great" campaign rally at Huntington Center in Toledo, Ohio. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Φοβάται ότι μια απαγόρευση του TikTok θα χρησιμεύσει μόνο για να κάνει το Facebook πιο ισχυρό.

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχίες σχετικά με τις προσπάθειες απαγόρευσης του TikTok λέγοντας ότι αυτό θα εξυπηρετούσε μόνο την ενδυνάμωση της Meta, της πλατφόρμας του Facebook.

«Χωρίς το TikTok, μπορείτε να κάνετε το Facebook μεγαλύτερο, και θεωρώ ότι το Facebook είναι εχθρός του λαού» σημείωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη του στο CNBC.

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων όσον αφορά το TikTok, ο Τραμπ υποστήριξε πως «υπάρχουν πολλά καλά και πολλά κακά» με την πλατφόρμα.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο TikTok που το αγαπούν. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στο TikTok που θα τρελαθούν χωρίς αυτό» ανέφερε.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στον κινεζικό διαδικτυακό γίγαντα ByteDance, έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει διεθνής αίσθηση με τα σύντομα βίντεο που παρουσιάζει.

Έχει επίσης οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές να φοβούνται ότι η κινεζική ιδιοκτησία του λογισμικού θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να μοιράζεται ιδιωτικά δεδομένα χρηστών κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Η ByteDance, όπως και άλλες κινεζικές εταιρείες, θα αναγκαστεί να αποκαλύψει τέτοιες πληροφορίες εάν της ζητηθεί, λένε οι ειδικοί.

Ο εθνικός νόμος περί πληροφοριών της Κίνας του 2017 απαιτεί από τους οργανισμούς και τους πολίτες να «υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με το έργο των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Το 2020, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε ανεπιτυχώς να αφαιρέσει το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών στις ΗΠΑ λόγω αυτών των ανησυχιών.Στη συνέχεια, ο Τραμπ διέταξε την ByteDance να αποσύρει το TikTok εντός 90 ημερών. Αυτή η προσπάθεια, η οποία σε ένα σημείο είδε τη Microsoft να υποβάλει προσφορά για την αμερικανική επιχείρηση της TikTok, επίσης δεν καρποφόρησε ποτέ.

Οι ανησυχίες

Τώρα, οι Αμερικανοί νομοθέτες εντείνουν και πάλι τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών γύρω από το TikTok, με ξεχωριστά νομοθετήματα που προτείνουν είτε την εκποίηση του TikTok από την ByteDance είτε την πλήρη απαγόρευση.

Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το TikTok, δήλωσε επίσης ότι θα υπογράψει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της εφαρμογής, εάν το Κογκρέσο το εγκρίνει.

Ο Τραμπ έχει πρόσφατα μαλακώσει τον τόνο του, λέγοντας ότι φοβάται ότι μια απαγόρευση του TikTok θα χρησιμεύσει μόνο για να κάνει το Facebook πιο ισχυρό.

Στη συνέντευξη της Δευτέρας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί ότι το TikTok παραμένει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, δεδομένης της κινεζικής ιδιοκτησίας του – αλλά απέστρεψε επίσης την προσοχή στο Facebook, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα έχει παρόμοια ζητήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

«Αν η Κίνα θέλει οτιδήποτε από την TikTok, θα το δώσει, οπότε αυτός είναι ένας κίνδυνος εθνικής ασφάλειας που αυξάνεται», παραδέχθηκε ο Τραμπ.

«Αλλά όταν το κοιτάζω, δεν επιδιώκω να κάνω το Facebook να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Και αν απαγορεύσετε το TikTok, το Facebook και άλλοι – αλλά κυρίως το Facebook – θα είναι μεγάλος ωφελημένος, και νομίζω ότι το Facebook έχει πολύ δουλειά.

Νομίζω ότι το Facebook έχει κάνει πολύ κακό στη χώρα μας, ειδικά όταν πρόκειται για εκλογές», πρόσθεσε ο Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com