Το Facebook κατέβαλε φόρο μόλις 28 εκατ. δολάρια μετά από ρεκόρ τζίρο 1,6 δισ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα κέρδη του κοινωνικού δικτύου αυξήθηκαν περισσότερο από 50% σε 97 εκατ. λίρες το τελευταίο φορολογικό έτος.

Το τμήμα του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλε πέρυσι φόρους 28 εκατ. λιρών παρά την αύξηση πωλήσεων της τάξης των 1,6 δισ. λιρών. Οι τελευταίοι δημοσιευμένοι προϋπολογισμοί της εταιρείας δείχνουν ότι τα μικτά έσοδα από διαφημίσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% πέρυσι σε 1,65 δισ. λίρες και τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% από 63 εκατ. λίρες σε 97 εκατ. λίρες.

Το τμήμα του γίγαντα της Sillicon Valley που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τους διαφημιζόμενους αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 50% στα 797 εκατ. λίρες Αγγλίας, δηλαδή το 12% των πωλήσεών της μετατράπηκε σε κέρδη. «Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας για να αναπτυχθούν και τα έσοδα από πελάτες που υποστηρίζονται από τις ομάδες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται εδώ, έτσι ώστε κάθε φορολογητέο κέρδος να υπόκειται στον φόρο εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Steve Hatch, αντιπρόεδρος του Facebook για τη Βόρεια Ευρώπη.

Η δραστηριότητες του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο επεκτάθηκαν ταχύτατα το περασμένο έτος, με αύξηση του προσωπικού κατά περισσότερο από 50%, από 1.290 σε 1.965 εργαζομένους, με συνολικό μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος ύψους 431 εκατ. λιρών.

Τα γραφεία της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν υπηρεσίες μάρκετινγκ, πωλήσεων και τεχνική υποστήριξη σε άλλα τμήματα του Facebook. Η Facebook, η οποία κατέχει επίσης τις εξαιρετικά δημοφιλείς πλατφόρμες Instagram και WhatsApp, δήλωσε ότι δαπάνησε 356 εκατ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Τον περασμένο μήνα, ο διαδικτυακός γίγαντας Amazon γνώρισε την δημόσια κατακραυγή για την καταβολή μόλις 14,7 εκατ. λιρών σε εταιρικό φόρο προς το Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο έτος, παρά πωλήσεις ύψους 2,3 δισ. λίρες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι λογαριασμοί της Netflix UK έδειξαν η εταιρεία έλαβε φορολογική έκπτωση ύψους 57.000 ευρώ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το περασμένο έτος, παρά το γεγονός ότι αποκόμησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 700 εκατ. λίρες από τους Βρετανούς συνδρομητές. Πέρυσι, η Google κατέβαλε εταιρικό φόρο ύψους 66,8 εκατ. λιρών Αγγλίας, από 49,7 εκατ λίρες πέρυσι, καθώς τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 200 εκατ. λίρες σε 246 εκατ. λίρες. Η Google UK ανακοίνωσε πέρυσι 1,4 δισ. λίρες έσοδα, από 1,2 δισ. λίρες. Η Apple κατέβαλε 3,8 εκατ. λίρες σε φόρο επί πωλήσεων σε πωλήσεις ύψους 1,2 δισ. λίρες πέρυσι.