Νέα καταγγελία: Το Facebook πληρώνει έφηβους για να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή που τους κατασκοπεύει

Νέα καταγγελία: Το Facebook πληρώνει έφηβους για να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή που τους κατασκοπεύει
epa07274790 Social networking site Facebook is displayed on an electronic device at a cafe in Hanoi, Vietnam, 11 January 2019. Vietnam has accused Facebook of breaking a cybersecurity law by allowing users to post anti-government comments, according to state media. EPA/LUONG THAI LINH

Με 20 δολάρια το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να γνωρίζει κάθε κίνηση των χρηστών στο διαδίκτυο και τη συσκευή τους.

Το Facebook πληρώνει μυστικά τους ανθρώπους για να εγκαταστήσει ένα VPN «Facebook Research» που επιτρέπει στην εταιρεία να γνωρίζει όλη τη δραστηριότητα του χρήστη, παρόμοιο με το Onavo Protect του Facebook app που απαγόρευσε η Apple τον Ιούνιο και το οποίο καταργήθηκε τον Αύγουστο.

Από το 2016, το Facebook έχει πληρώσει χρήστες ηλικίας 13 έως 35 με 20 δολάρια το μήνα συν τα τέλη παραπομπής προκειμένου να «πουλήσουν» την ιδιωτική τους ζωή εγκαθιστώντας την εφαρμογή iOS ή Android «Facebook Research», ενώ ζήτησε ακόμη να παρακολουθήσουν τη σελίδα ιστορικού των παραγγελιών τους στην Amazon. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται μέσω της υπηρεσίας beta testing Applause, BetaBound και uTest, για να καλύψει τη συμμετοχή του Facebook, ενώ αναφέρεται ως «Project Atlas» – ένα όνομα που αρμόζει στην προσπάθεια του Facebook να χαρτογραφήσει τις νέες τάσεις και τους αντιπάλους του σε όλο τον κόσμο.

Η εφαρμογή για την έρευνα του Facebook απαιτεί από τους χρήστες να την «εμπιστεύονται» με εκτεταμένη πρόσβαση στα δεδομένα τους. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια δεδομένα ενδιαφέρουν περισσότερο το κοινωνικό μέσο, ωστόσο, λέγεται πως έχει σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στη συσκευή ενός χρήστη μόλις εγκαταστήσει την εφαρμογή.

Η στρατηγική αυτή δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένο να πάει το Facebook, ώστε να προστατεύσει την κυριαρχία του– ακόμη και με κίνδυνο να «σπάσει τους κανόνες» της πλατφόρμας iOS της Apple από την οποία και εξαρτάται. Υπευνθυμίζεται πως ο Τιμ Κουκ έχει επανειλημμένα επικρίνει τις πρακτικές συλλογής δεδομένων του Facebook.