Το Facebook ποντάρει σε ένα… ζόμπι της τεχνολογίας

Το Facebook ποντάρει σε ένα… ζόμπι της τεχνολογίας
epa07144101 (FILE) - The facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 20 January 2017 (reissued 06 November 2018). According to media reports on 06 November 2018, Facebook blocked around 115 accounts due to suspicious activity, after the US Federal Bureau of Investigation (FBI) contacted the company and brought attention to numerous accounts which could be linked to 'foreign entities'. The removal occurs on the eve of US midterm elections on 07 November. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Kevin T. Dugan

Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις των ανθρώπων θα μοιάζουν πάντα αλλόκοτα παράξενες, όσο αληθοφανείς και αν είναι.

Κι όμως, βρισκόμαστε στο 2021 και η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο προσπαθεί να κάνει τους χρήστες της να περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτόν ακριβώς τον αλλόκοτο κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

Μιλάω για την πρόσφατη παρουσίαση από το Facebook μιας υπηρεσίας εικονικής πραγματικότητας για επαγγελματικές συναντήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg περιέγραψε τη νέα υπηρεσία, που ονομάζεται Horizon Workrooms, ως εξής: «Μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει σε εσάς και τους συναδέλφους σας να αισθάνεστε σαν να κάθεστε γύρω από ένα τραπέζι σε μια αίθουσα συσκέψεων». 

Μετάφραση: Οι χρήστες θα φορούν ακουστικά εικονικής πραγματικότητας για να φαίνεται ότι κάθονται με τους συναδέλφους τους – ή, μάλλον, με τα καρτουνίστικα άβατάρ τους.

Η νέα υπηρεσία είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Facebook να δείξει ότι η ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της εταιρείας κατασκευής headset εικονικής πραγματικότητας Oculus το 2014 δεν ήταν χρήματα πεταμένα για το τίποτα. Το Facebook δεν αποκαλύπτει στοιχεία πωλήσεων για την εν λόγω επιχειρηματική μονάδα, αλλά οι συσκευές της δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε εκείνο το επίπεδο δημοτικότητας που θα περίμενε κανείς από μια τόσο μεγάλη εξαγορά.

Προστίθεται επίσης στη συνεχώς διευρυνόμενη σειρά προϊόντων του Facebook που περιλαμβάνει ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ανταλλαγή μηνυμάτων και το ψηφιακό μάρκετινγκ. Ίσως είναι σύμπτωση ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ επανέφερε την αντιμονοπωλιακή της αγωγή κατά του Facebook το ίδιο πρωί που ανακοινώθηκε η νέα υπηρεσία εικονικής πραγματικότητας. Αλλά μπορεί και όχι. 

Παρά τη γενική αδιαφορία του κοινού για την εικονική πραγματικότητα, αυτή έχει σημειώσει κάποια μέτρια επιτυχία σε μερικές εξειδικευμένες περιοχές, όπως τα βιντεοπαιχνίδια και η στρατιωτική εκπαίδευση. Αλλά κατά τα άλλα, η εικονική πραγματικότητα μοιάζει με κατάλοιπο μιας περασμένης εποχής – κάτι που δεν έγινε δημοφιλές για κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο. Και σε αντίθεση, ας πούμε, με τους δίσκους βινυλίου, δεν έχει καμία νοσταλγική ή καθαρά «αναλογική» αίσθηση.

Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι ανακουφιστικό στη χρήση της εικονικής πραγματικότητας για βαρετές επαγγελματικές συναντήσεις. Η τεχνολογία έχει πάντα μια λάμψη – αφορά τη δυνατότητα, το μέλλον που θα είναι ελαφρώς καλύτερο από το παρόν. Μια ανακοίνωση σαν αυτήν είναι εντυπωσιακή ως προς τη …συνθηκολόγησή της με την πραγματικότητα της ζωής. Λέει, δηλαδή, ότι ίσως η καλύτερη χρήση της εξωπραγματικής τεχνολογίας είναι η εφαρμογή της στα καθημερινά.

Είναι όμως η εικονική πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν οι επαγγελματικές συναντήσεις πιο ανεκτές; Έχουμε ήδη το Zoom, το Microsoft Teams, το Slack, το Google Hangouts, το FaceTime της Apple, το WhatsApp του Facebook, το Telegram και το Asana – για να μην αναφέρουμε όλα τα άλλα εξειδικευμένα προγράμματα συνεργασίας που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά εύκολο να εγκατασταθούν. Τα περισσότερα είναι δωρεάν ή έχουν δωρεάν εκδόσεις. Οι εφαρμογές βίντεο σάς επιτρέπουν επίσης να βλέπετε τις αποχρώσεις των εκφράσεων των συναδέλφων σας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων – το είδος των πληροφοριών που ένα άβαταρ, όσο προηγμένο κι αν είναι, είναι απίθανο να αναπαράγει.

Επιπλέον, τα ακουστικά Oculus κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια το ένα. Οπότε, για τι ακριβώς θα πληρώσετε;