Το Flash Player «επιστρέφει» στο Firefox

Το Flash Player «επιστρέφει» στο Firefox

Η Adobe κατάφερε να διορθώσει τα bugs του κώδικα και η Mozilla απέσυρε την απαγόρευση της χρήσης του flash από τον browser της.

Στις αρχές της εβδομάδας η Mozilla αποφάσισε να μπλοκάρει τη λειτουργία των επεκτάσεων του Flash Player για όλους τους χρήστες του Firefox, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων ασφάλειας που είδαν το φως της δημοσιότητα. Από σήμερα οι χρήστες του Firefox έχουν ξανά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την επέκταση, καθώς η Adobe κατάφερε να διορθώσει τα κακώς κείμενα με μια νέα έκδοση.

Η κίνηση της Mozilla είχε έρθει μετά την αποκάλυψη δύο ευπαθειών στον κώδικά του Flash που ήταν ικανές να επιτρέψουν σε κάποιον χάκερ να παγιδέψει και να ελέγχει τον υπολογιστή σας. Τις δύο αυτές ευπάθειες φαίνεται πως εκμεταλλευόταν η εταιρεία ψηφιακών παρακολουθήσεων Hacking Team, μια Ιταλική φίρμα που συνεργάζεται συχνά με μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις για την παρακολούθηση των ψηφιακών κινήσεων διαφόρων στόχων. Η Hacking Team έπεσε πριν μια εβδομάδα και η ίδια θύμα επίθεσης ενός άγνωστου χάκερ, από την οποία διέρρευσαν εκατοντάδες δεδομένα με τις πρακτικές της στο Wikileaks.

Το Flash Player έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για τον προβληματικό του κώδικα που το φέρνει στις πρώτες θέσεις των λιγότερο ασφαλών λογισμικών στο χώρο του διαδικτύου. Η κίνηση της Mozilla να απαγορεύσει τη χρήση των επεκτάσεων του Flash στο Firefox ακολούθησε την οργισμένη έκκληση των υπεύθυνων του Facebook που καλούσαν την Adobe να «σκοτώσει» το προβληματικό λογισμικό της.

Ωστόσο, η δημιουργός του Firefox είχε προσθέσει πως θα επιτρέψει ξανά την λειτουργία της επέκτασης, όταν η Adobe καταφέρει να δημιουργήσει μια έκδοση που θα απέτρεπε τους επιτηδείους να χρησιμοποιήσουν τις δύο ευπάθειες που διέρρευσαν στο κοινό.

Η διόρθωση των δύο ευπαθειών του Flash από την Adobe οδήγησε την Mozilla να αποσύρει την προηγούμενη απόφασή της. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε πως κατάφερε να διορθώσει και την ήδη κατεστραμμένη φήμη του λογισμικού της.