Το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουβέλη και την κεντροαριστερά

Το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουβέλη και την κεντροαριστερά

Νέα σενάρια στη "σκακιέρα" του χώρου της κεντροαριστεράς.

Αντώνης Αντζολέτος

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή χώρισε το δρόμο του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, βλέπει τον χώρο της κεντροαριστεράς ως την μεγάλη ευκαιρία για την επόμενη ημέρα.

Η «μάχη» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για τα σχήματα που θα ηγηθούν στο δρόμο για τη νέα σοσιαλδημοκρατία μαίνεται με το ΠΑΣΟΚ να δέχεται ισχυρή πίεση και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά περιμένοντας και τους Ευρωπαίους.

Κανείς δεν θα περίμενε στη συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά να βγουν τα «μαχαίρια» και να οξυνθούν οι τόνοι, όπως συμβαίνει στη Βουλή. Το «καλό κλίμα», που συνήθως βγαίνει από αυτές τις συναντήσεις, αυτή τη φορά αποτυπώθηκε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Η πρόταση που φέρεται να έγινε από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την ειδική μεταχείριση που πρέπει να έχουν έγινε καλοδεχούμενη από το Μαξίμου. Με νόημα κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως με την πρωτοβουλία της να συζητήσει με τον πρωθυπουργό το προσφυγικό, που αποτελεί μείζον εθνικό θέμα, διαχωρίζει τη θέση της από τη ΝΔ.

Χωρίς να δοθεί έκταση στη συζήτηση το γεγονός πως και οι δυο πλευρές βλέπουν με θετικό μάτι ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα αποτελεί σημείο ταύτισης που μπορεί να λειτουργήσει «συγκολλητικά» το ερχόμενο διάστημα.

Το σίγουρο είναι πως το ΠΑΣΟΚ νιώθει ασφυκτικά μέσα στο δίπολο Αριστεράς – Δεξιάς και ψάχνει χώρο να «αναπνεύσει». Η ενιαία Κεντροαριστερά είναι το ζητούμενο για τη Φώφη Γεννηματά χωρίς, όμως να έχει βρει τους συμμάχους της. Το ΠΟΤΑΜΙ για πολλούς θεωρείται «χαμένη υπόθεση», καθώς εκτιμούν πως κλείνει το μάτι προς τα δεξιά, ο Βασίλης Λεβέντης αποτελεί κόκκινο πανί για την Χαριλάου Τρικούπη, η ΔΗΜΑΡ βάζει τα δικά της προαπαιτούμενα, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα επέτρεπε ποτέ την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο νέο εγχείρημα.

Στη δεδομένη συγκυρία με την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη να έχουν πολλά να χωρίσουν οι αποστάσεις που κρατά η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου αποτελεί ένα στοιχείο που ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα «κλειδιά» του διαλόγου των δυο πλευρών.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr