«Κλειδώνει» το νέο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Κλειδώνει» το νέο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι βελτιώσεις σε μαχητό τεκμήριο και συντελεστές προσαύξησης  

Ολοκληρώνεται σήμερα 22.00 το βράδυ η διαδικασία διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και οδεύει προς τη Βουλή, με μικρές βελτιώσεις, την ώρα που ενισχύεται το μέτωπο των αντιδράσεων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στα φορολογικά μέτρα.

Με πάνω από τα μισά σχόλια στο πλαίσιο της διαβούλευσης να αφορούν το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το οποίο θα φορολογηθούν για πρώτη φορά 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να εισάγει τροποποιήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, μελετώνται τα σενάρια για την επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι στις διάφορες κλίμακες και ήδη έχουν προκριθεί σημαντικές βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Αυτές αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα 15.000 έως 30.000 που φαίνεται να “αδικούνται”, τις εποχικές επιχειρήσεις όπως κυλικεία σχολείων και καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, τους επαγγελματίες με μονογονεϊκές οικογένειες και παιδιά ΑμεΑ κ.α.. Ειδικά π.χ. για τις περιπτώσεις εποχιακών επιχειρήσεων το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας τους.

Το επίμαχο στοιχείο στις αλλαγές που θα επικρατήσουν είναι το “μαχητό τεκμήριο” και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται διεύρυνση των κριτηρίων πέραν όσων υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ανέργων, νοσηλευομένων, πληγέντων από φυσικές καταστροφές κ.ο.κ.. Με βάση τις κυοφορούμενες αλλαγές στον προσδιορισμό του εισοδήματος, θεσπίζονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου από τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ αλλά και οικειοθελής διαδικασία ελέγχου για να τεκμηριωθεί το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου, που θα πρέπει να δίνει την συναίνεσή του για έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, η μαχητότητα του τεκμηρίου σε σχέση με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι βασική παράμετρος του συστήματος, γιατί δίνει διέξοδο σε μια σειρά από επαγγελματίες που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να δουλέψουν, να ασχοληθούν όσο θα ήθελαν με την εργασία τους, με την ατομική τους επιχείρηση, για τους οποίους μπορεί να αλλάζει το τεκμαρτό ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό θα γίνει με μια διαδικασία η οποία επιχειρείται να είναι όσο γίνεται πιο αυτοματοποιημένη, πιο εύκολη δίνοντας πάντα διέξοδο για τον καθένα μέσω του ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα άλλο σημείο που υπόκειται σε τροποποίηση αφορά τους “συντελεστές προσαύξησης” του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ και ειδικότερα:

35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι πάνω από 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι πάνω από το 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων και

100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι πάνω από το 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: