Το Google Glass βοηθάει ασθενείς με Πάρκινσον

Το Google Glass βοηθάει ασθενείς με Πάρκινσον

Παρά την εμπορική τους αποτυχία, τα γυαλιά της Google χρησιμοποιούνται σε κάτι πραγματικά χρήσιμο και ελπιδοφόρο.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική ασθένεια που οφείλεται στον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων και τα πιο προφανή της συμπτώματα είναι τρέμουλο, ακαμψία, βραδυκινησία και δυσχέρεια στην βάδιση.

Φορώντας τα Google Glass και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμής, οι ασθενείς μπορούν να καλυτερέψουν τη ζωή τους.

Η κ. Joy Esterberg πάσχει από τη νόσο από το 2003 και έχει δυσκολία στο βάδισμα και στις περισσότερες κινήσεις της. Όπως πολλοί πάσχοντες, παρακολουθεί μαθήματα χορού που έχει αποδειχθεί πως τους βοηθούν να βελτιώσουν την ισορροπία και την κίνησή τους. Όταν βρίσκεται στο σπίτι φοράει τα γυαλιά και της και βλέπει τον δάσκαλο χορού στην οθόνη ακολουθώντας τις κινήσεις του.

Ο δάσκαλος είναι ο David Leventhal, που βοηθά ασθενείς με Πάρκινσον μέσω ειδικών μαθημάτων από το 2001. Ζήτησε από την Google 25 ζευγάρια Glass και 25.000 δολάρια για να αναπτύξει την ιδέα του. H Google απάντησε θετικά. Σήμερα έχει τα γυαλιά διαθέσιμα στους συμμετέχοντες στα μαθήματά του και έχει έτοιμο το software, που λέγεται Moving Through Glass, που τους επιτρέπει να περπατούν, να κινούνται και να κάνουν ασκήσεις.

Όταν ο χρήστης ενεργοποιεί το πρόγραμμα μπορεί να ζητήσει «κάνε μου ζέσταμα» ή «ισορρόπησέ με». Στην οθόνη εμφανίζεται ο δάσκαλος και δίνει τις σχετικές οδηγίες.

Έξω στο δρόμο είναι ακόμα πιο χρήσιμο. Μια από τις δυσκολότερες στιγμές του ασθενή με Πάρκινσον είναι όταν περπατά και νιώθει πως τα πόδια του βυθίζονται στην άμμο. Πολλές φορές απλώς κοκκαλώνει. Κατά έναν παράξενο τρόπο, το να κοιτά κάποιον που περπατά μπροστά και να τον ακολουθεί, διευκολύνει κατά πολύ τη βάδιση. Έτσι τα γυαλιά προβάλλουν στην οθόνη τους ένα εικονικό άτομο και ο χρήστης δεν έχει παρά να το ακολουθήσει.

Η Google δεν πουλάει πια τα γυαλιά και αυτό ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη της προσπάθειας. Όμως ο Leventhal είναι αισιόδοξος πως ό,τι και αν είναι αυτό που η Google θα παρουσιάσει στη θέση τους, θα είναι χρήσιμο και ακόμα λειτουργικότερο ώστε να βοηθήσει τους πάσχοντες με τον καλύτερο τρόπο.