Το Google Search κινδυνεύει να χάσει τη Generation Z. Ποια είναι η αντίδραση της εταιρείας

Το Google Search κινδυνεύει να χάσει τη Generation Z. Ποια είναι η αντίδραση της εταιρείας
A person is seen browsing through Google search engine on August 1, 2020 during Coronavirus Pandemic at New York City, USA. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Πρόσφατα, είχα την τύχη να ακούσω τα σχόλια του Prabhakar Raghavan, ανώτερου αντιπροέδρου της Google, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Brainstorm Tech του Fortune.

Ο Raghavan, στις πολυάριθμες αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνεται η εποπτεία του Google Search, αναφέρθηκε σε ένα ενδιαφέρον θέμα που μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους μακροχρόνιους χρήστες του πανταχού παρόντος εργαλείου: πώς οι νέοι αλληλεπιδρούν με τις μηχανές αναζήτησης.

Για όσους έχουν κάποια ηλικία, έχουμε συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό στην Αναζήτηση Google. Συχνά, αυτός περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός όρου ή μιας φράσης και στη συνέχεια την κύλιση μέσα στο κείμενο για να βρεθεί ένας σχετικός σύνδεσμος.

Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά στις μέρες μας έχουν «ανατραφεί» στο διαδίκτυο, δήλωσε ο Raghavan. Είναι πολύ πιο προσαρμοσμένα στις εικόνες και τα βίντεο και δεν φτάνουν με «προκαθορισμένες προσδοκίες» για το πώς πρέπει να είναι ο Παγκόσμιος Ιστός.

Για να αποδείξει την άποψή του, ο Raghavan ανέφερε ένα συναρπαστικό εύρημα μιας εσωτερικής έρευνας.

«Σχεδόν το 40% των νέων ανθρώπων, όταν ψάχνουν για ένα μέρος για φαγητό, δεν πηγαίνουν στο Google Maps ή στην Αναζήτηση», επεσήμανε ο Raghavan. «Πηγαίνουν στο TikTok ή στο Instagram. Το ταξίδι ξεκινά με διαφορετικές μορφές από ό,τι πριν: με μορφές οπτικής εικόνας».

Η Google επιβεβαίωσε στο TechCrunch ότι ο Raghavan αναφερόταν σε μια εσωτερική, μη δημόσια έρευνα σε χρήστες των ΗΠΑ ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Τα σχόλια υπογραμμίζουν τις μακροπρόθεσμες πιέσεις που ασκούνται στη δραστηριότητα αναζήτησης της Google από τους ανταγωνιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι διαθέτουν επίσης βάσεις χρηστών που φτάνουν τα δισεκατομμύρια και αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες αναζήτησης.

Ούτε το Instagram ούτε το TikTok δημοσιεύουν στοιχεία χρήσης μηχανών αναζήτησης και δεν υπάρχει καμία δημόσια έρευνα σχετικά με το προτιμώμενο εργαλείο αναζήτησης της Gen Z. Ωστόσο, ο Raghavan και η Google δεν είναι οι μόνοι που παρατηρούν μια αλλαγή.

«Το Google Search χάνει ιδιαίτερα στην περίπτωση χρήσης για ανακάλυψη», έγραψε ο Mostafa ElBermawy, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του οργανισμού brand marketing NoGood, σε ανάρτηση ιστολογίου. «Δεν είναι πλέον ένα προϊόν όπου οι άνθρωποι ανακαλύπτουν νέες μάρκες, προϊόντα ή εμπειρίες. Η κοινωνική δικτύωση είναι μια καλύτερη εναλλακτική εδώ και ιδιαίτερα ο ανερχόμενος γίγαντας, το TikTok».

Αντιμέτωπη με αυτή την ανατροφοδότηση, η Google συνεχίζει να αναπτύσσει πιο οπτικά προϊόντα.

Ο Raghavan αναφέρθηκε στην πρόοδο του εργαλείου Google Lens της εταιρείας, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν μιααναζήτηση χρησιμοποιώντας μια εικόνα και όχι μόνο κείμενο. Τόνισε επίσης τη νέα τεχνολογία που βοηθάει τους χρήστες να μεταβούν σε συγκεκριμένα σημεία ενός βίντεο με βάση την καταχώρησή τους στην αναζήτηση. Και επεσήμανε μια λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και βοηθά τους χρήστες να πλοηγηθούν στις πολύπλοκες εξόδους των σταθμών του μετρό.

«Το υπόβαθρο πολλών από αυτά είναι αρκετά περίπλοκη μηχανική νοημοσύνη που πολύ λίγοι άνθρωποι κατανοούν», δήλωσε ο Raghavan.

Με άλλα λόγια: συνηθίστε την ταχέως εξελισσόμενη, οπτικά καθοδηγούμενη, προωθούμενη από τεχνητή νοημοσύνη Αναζήτηση Google που βλέπουμε σήμερα. Η νεολαία τροφοδοτεί την κουλτούρα και η κουλτούρα τροφοδοτεί την αναζήτηση.

Πηγή: Fortune.com