To Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι το εμβόλιο για τον COVID-19 οδηγεί σε ράλι ανόδου τις αγορές

To Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι το εμβόλιο για τον COVID-19 οδηγεί σε ράλι ανόδου τις αγορές
Photo: pixabay.com
Ο ευρείας κλίμακας εμβολιασμός έχει οικονομικά οφέλη, όπως δείχνει το βρετανικό παράδειγμα.

Μια πετυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού επαναφέρει στη …ζωή τις αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Με το 30% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε έναν οδικό χάρτη για την άρση του lockdown, τροφοδοτώντας περαιτέρω το ράλι ανόδου των αγορών.

Ενδεικτικά: Η λίρα έχει ανέβει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο βασικό νόμισμα φέτος. Οι βρετανικές μετοχές εμφανίζουν μεγάλα κέρδη. Και οι εταιρείες απολαμβάνουν μιας έκρηξης δανεισμού που μοιάζει να είναι ιστορικών διαστάσεων.

Για πολλούς επενδυτές που έφυγαν στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit το 2016, η αγορά βρετανικών επενδυτικών στοιχείων μοιάζει με ένα ασφαλέστερο ποντάρισμα σήμερα.

Και κάπως έτσι, η βρετανική οικονομία φαντάζει έτοιμη για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη ύστερα από τη χειρότερη ύφεση των τριών τελευταίων αιώνων.

Καθώς η χώρα παρέχει ένα από τα αποτελεσματικότερα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο, η λίρα γίνεται ολοένα και πιο …hot στις αγορές συναλλάγματος, έχοντας ανέβει κατά 2,5% έναντι του δολαρίου φέτος.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η λίρα ξεπέρασε το όριο των 1,40 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2018, φτάνοντας παράλληλα στο ισχυρότερο σημείο της έναντι του ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο.

Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και η εκτίμηση για μελλοντική άνοδο του πληθωρισμού έχουν τροφοδοτήσει και τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανεβαίνουν ταχύτερα από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά τους αντίστοιχα φέτος.

Ακόμα και οι βρετανικές μετοχές γίνονται δεκτές με περισσότερη …αγάπη αυτή την περίοδο. Εδώ και κάποια χρόνια, δισεκατομμύρια έφευγαν από τη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, αλλά η γενική αίσθηση αλλάζει. Σε έρευνα της Bank of America, μόλις το 10% των συμμετεχόντων απάντησε ότι περιμένει πτώση της αγοράς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από τρεις μήνες ήταν 34%.

Τέλος, το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι φθηνότερες και τα μερίσματα υψηλότερα σε σχέση με πολλά άλλα χρηματιστήρια παγκοσμίως σημαίνει ότι το χρηματιστηριακό ράλι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέλλον μπροστά του.