Το Instagram μόλις απέκτησε μια νέα λειτουργία κατά του… εκφοβισμού

Το κοινωνικό δίκτυο θέλει να ισχυροποιήσει περαιτέρω τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα bullying.

της Danielle Abril

Το Instagram μόλις λάνσαρε δύο νέες λειτουργίες για να περιορίσει το εντεινόμενο πρόβλημα του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο. Ελπίδα του Instagram είναι ότι τα δύο νέα αυτά εργαλεία θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς το bullying, προσφέροντας παράλληλα νέα «όπλα» σε αυτούς που πέφτουν θύματα εκφοβισμού.

Μία από τις νέες λειτουργίες του Instagram, η οποία άρχισε να εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επισημάνει σχόλια που μπορεί να είναι προσβλητικά. Στη συνέχεια, το σύστημα ειδοποιεί τον σχολιαστή για την πιθανή παραβίαση, προτού δημοσιεύσει οτιδήποτε. Η ειδοποίηση λέει: «Είστε βέβαιοι ότι θέλετε να αναρτήσετε αυτό το μήνυμα;» και ενθαρρύνει τον χρήστη να διαβάσει περισσότερα σχετικά με την πολιτική του Instagram που αφορά τον εκφοβισμό και το προσβλητικό περιεχόμενο. Η δεύτερη λειτουργία, η οποία είναι ακόμα υπό δοκιμή, θα επιτρέψει στους χρήστες να περιορίσουν άλλους χρήστες από τα προφίλ τους. Μόλις ο χρήστης περιοριστεί, τα σχόλιά του σε αυτό το συγκεκριμένο προφίλ δεν θα είναι ορατά στο κοινό. Επίσης, δεν θα είναι σε θέση να δει αν ο χρήστης που τον περιόρισε είναι συνδεδεμένος ή αν έχει διαβάσει ένα άμεσο μήνυμα από αυτόν.

«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο εκφοβισμού στο Instagram και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να ισχυροποιήσουμε όσους βρίσκονται στο στόχαστρο του εκφοβισμού για να αντισταθούν οι ίδιοι», γράφει ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, σε μια ανάρτηση ιστολογίου τη Δευτέρα. «Αυτά τα εργαλεία βασίζονται σε μια βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι εκφοβίζουν ο ένας τον άλλον και πώς αντιδρούν στον εκφοβισμό στο Instagram, αλλά είναι μόνο δύο βήματα σε ένα μεγαλύτερο μονοπάτι». Ούτε η παρενόχληση και ο εκφοβισμός ούτε και οι προσπάθειες του Instagram για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών είναι κάτι το καινούργιο. Ο εκφοβισμός είναι μέρος της σκοτεινής πλευράς του Instagram και άλλων κοινωνικών δικτύων εδώ και χρόνια.

Το 2017, υπό τον τότε CEO Kevin Systrom, το Instagram δημιούργησε μια επιλογή για τους χρήστες να κρύβουν σχόλια στις αναρτήσεις τους. Το φίλτρο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ανεπιθύμητων και προσβλητικών σχολίων σε εννέα γλώσσες. Το 2018, η εταιρεία άρχισε να φιλτράρει τα σχόλια που επιτίθεντο στην εμφάνιση ή τον χαρακτήρα ενός ατόμου ή περιείχαν απειλές. Το Instagram επέκτεινε την πρωτοβουλία εκείνη τη χρονιά, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει τον εκφοβισμό στις φωτογραφίες και τις λεζάντες, και να τις επισημάνει για έλεγχο από την ομάδα Κοινοτικών Λειτουργιών του Instagram. Επίσης, εφάρμοσε το φίλτρο εκφοβιστικών σχολίων σε βίντεο που μεταδίδονται ζωντανά από το Instagram.

Σχετικά άρθρα