Tο υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο έχει η Γερμανία

Tο υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο έχει η Γερμανία
Photo:

Το πλεονάσμα της Γερμανίας για το 2016 αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και να είναι το υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με το Ifo.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας εκτιμάται ότι ανήλθε στο νέο υψηλό ρεκόρ των 297 δισεκ. δολαρίων το 2016, ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας και αποτελώντας το υψηλότερο στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Αυτό θα αντιστοιχεί στο 8,6% του συνολικού ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι και πάλι θα παραβιάσει το ανώτατο όριο του 6% που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2015, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 271 δισεκ. δολάρια.

Η Κομισιόν και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τη Γερμανία να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να βοηθήσει να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία απορρίπτει αυτή την κριτική, λέγοντας ότι έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια ζήτηση εισάγοντας ένα εθνικό κατώτατο μισθό το 2015 και συμφωνώντας σε σημαντική επέκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης το 2016. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για το οδικό δίκτυο, τις ψηφιακές υποδομές και τους αιτούντες άσυλο ενώ εμμένει στο στόχο για τη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Το Ifo εκτιμά ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 245 δισεκ. χάρη στις χαμηλές εξαγωγές. Αντίθετα, για τις ΗΠΑ ο Ifo προβλέπει να έχουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές και έλλειμμα 478 δισεκ. δολαρίων το 2016.

Η εκτίμηση του Ifo για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη των 310 δισεκ. δολαρίων.