Το Ιράν δεν «βλέπει» εγκληματική ενέργεια για τον θάνατο του Ραϊσί

Το Ιράν δεν «βλέπει» εγκληματική ενέργεια για τον θάνατο του Ραϊσί
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που απέμειναν δεν εμφάνιζαν τρύπες από σφαίρες ή ενδείξεις παρόμοιας σύγκρουσης.

Ο ιρανικός στρατός γνωστοποίησε ότι η αρχική έκθεση καθόρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στη συντριβή του ελικοπτέρου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ο υπουργός Εξωτερικών του και έξι ακόμη αξιωματούχοι, μετέδωσαν την Πέμπτη το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και το Tasnim.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, το ελικόπτερο που μετέφερε τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους συνετρίβη ενώ ακολουθούσε την προκαθορισμένη πορεία του και τα συντρίμμια που απέμειναν δεν εμφάνιζαν τρύπες από σφαίρες ή ενδείξεις παρόμοιας σύγκρουσης.

Επιπλέον, το αεροσκάφος έπιασε φωτιά κατά τη σύγκρουση με ένα βουνό, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό και την προσέγγισή του, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ο Ραϊσί κηδεύτηκε την Πέμπτη στην ιερή πόλη Μασχάντ των σιιτών μουσουλμάνων, τέσσερις ημέρες μετά το δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και έξι ακόμη άτομα.

Οι ειδικοί λένε ότι το Ιράν έχει κακό ιστορικό αεροπορικής ασφάλειας, με επανειλημμένα δυστυχήματα, πολλά από τα οποία αφορούν αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής που αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Η Τεχεράνη λέει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις την εμπόδιζαν επί μακρόν να αγοράσει νέα αεροσκάφη ή ανταλλακτικά από τη Δύση για να ανανεώσει τους τρεμάμενους στόλους της.

Το Ιράν κήρυξε πενθήμερο πένθος για τον Ραϊσί, ο οποίος εφάρμοσε τις πολιτικές του Χαμενεΐ, κατέστειλε τις δημόσιες διαφωνίες και υιοθέτησε σκληρή γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015 με το Ιράν.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: