Το Ιράν ενεργοποιεί ξανά τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Αράκ

Το Ιράν ενεργοποιεί ξανά τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Αράκ
epa07138448 An Iranian woman walks past a mural depicting Iran's national flag in a street of Tehran, Iran, 03 November 2018. US President Donald J. Trump's administration announced on 02 November 2018, that it will reimpose sanctions against Iran that had been waived under the 2015 Iran nuclear deal (the Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). The US sanctions will take effect on 05 November 2018, covering Iran's shipping, financial and energy sectors. In 2015, five nations, including the United States, worked out a deal with the Middle Eastern country that withdrew the sanctions, one of former US President Barack Obama's biggest diplomatic achievements. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση γιατί η λειτουργία του θα έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα στους βουλευτές ότι το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, μετέδωσε το ISNA.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε για την είδηση αυτή ένα μέλος του κοινοβουλίου που παρίστατο στην συνεδρίαση. Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση γιατί η λειτουργία του θα έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πυρηνικών όπλων.

Τον Μάιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα με τα οποία θα αθετείται η πυρηνική του συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσιγκτον σκληρών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Στις 3 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και θα αρχίσει να επαναφέρει στη ζωή τον αντιδραστήρα του βαρέος ύδατος του Αράκ μετά τις 7 Ιουλίου αν οι χώρες που μετέχουν στην πυρηνική συμφωνία δεν προστατεύσουν το εμπόριο με το Ιράν, όπως δεσμεύονται από την συμφωνία, μολονότι αυτό αποκλείστηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις.