To λευκό κρασί στο δείπνο Τσίπρα – Μπακογιάννη και η εβδομάδα μέλιτος

To λευκό κρασί στο δείπνο Τσίπρα – Μπακογιάννη και η εβδομάδα μέλιτος

Τα παραλειπόμενα του περιφερειακού συνεδρίου Στερεάς Ελλάδας.

των Θοδωρή Λαπαναΐτη, Αντώνη Γκιόκα

Το λευκό κρασί που ήπιαν στο δείπνο που ακολούθησε το δεύτερο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο επισφράγισε το πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Έτσι μετά την πολύ καλή ατμόσφαιρα που ήταν εμφανής τόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο ξενοδοχείο Φθία, όσο και στις εργασίες του συνεδρίου στο Δημοτικό περιφερειακό θέατρο Ρούμελης, Αλέξης Τσίπρας και Κώστας Μπακογιάννης επιβεβαίωσαν τις πολύ θερμές τους σχέσεις με το να καθίσουν δίπλα-δίπλα για φαγητό και να συζητήσουν με χαλαρή διάθεση για αρκετή ώρα.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να είχε προγραμματισμένο να αποχωρήσει μετά την ομιλία του στο συνέδριο, λόγω φόρτου εργασίας όπως είχαν ενημερώσει οι συνεργάτες του τον κ. Μπακογιάννη, ωστόσο ο κ. Τσίπρας αναθεώρησε και η συζήτηση μεταφέρθηκε στο εστιατόριο «Καμίνω», όπου παρέθεσε το δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους του συνεδρίου ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Οι περισσότεροι παρατήρησαν ότι με την έναρξη της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός μίλησε για τον «σχεδιασμό της επόμενης μέρας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου μας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς» και σ’ αυτό το πλαίσιο σχολίασαν ότι ο κ. Μπακογιάννης έβαλε πάνω από όλα τον αυτοδιοικητικό του ρόλο αποφεύγοντας να εμπλακεί στη διένεξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά το απαγορευτικό που είχε θέσει για τα στελέχη της η αξιωματική αντιπολίτευση. Το γεγονός αυτό άλλωστε σχολίασαν στην έναρξη των ομιλιών τους τόσο ο κ. Μπακογιάννης όσο και ο κ. Τσίπρας με ένα λογοπαίγνιο για την εβδομάδα του μέλιτος του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

«Κύριε πρωθυπουργέ τέτοια εβδομάδα του μέλιτος που μου χαρίσατε δεν την είχα φανταστεί» είπε από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης για να αποκριθεί με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντάς του τις ευχαριστίες του ότι «καταλαβαίνω απολύτως, αν μάλιστα λάβω υπόψη μου και αυτό που είπε ότι του χαλάσαμε και τη βδομάδα του μέλιτος, και κυρίως αν λάβω υπόψη μου και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρουσία του σήμερα. Και λίγα μας είπε. Και λίγα μας έσουρε. Περίμενα χειρότερα».

Ικανοποίηση και εποικοδομητικό κλίμα

Το πολύ καλό κλίμα μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μπακογιάννη που εκφράστηκε δημοσίως είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται πριν από την απογευματινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των υπουργών ( και φυσικά του κ. Μπακογιάννη, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες «γρήγορα έσπασε ο πάγος και η συζήτηση ήταν εποικοδομητική» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών και του 2ου περιφερειακού συνεδρίου» μιλώντας σε συνεργάτες του.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με νόημα και με διάθεση αιχμών κατά του κ. Μητσοτάκη ότι «χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και της αθρόας συμμετοχής στον εποικοδομητικό διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι παρά τις αντίθετες φωνές, στις εργασίες μετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιπλέον, στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου «συμμετείχαν με προτάσεις και διάθεση για συνεργασία εκπρόσωποι από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των επιμελητηρίων της περιοχής αλλά και όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι της περιφέρειας». Συγκεκριμένα, στο τραπέζι επιχειρηματικότητας μετείχαν 80 φορείς, στο τραπέζι περιβαλλοντικής πολιτικής 40 φορείς, στο τραπέζι για την αγορά εργασίας 30 φορείς και ακόμη 80 στο τραπέζι για τις υποδομές και τον τουρισμό.
«Η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή της, το ενδιαφέρον της για το 2 περιφερειακό συνέδριο και τη θερμή υποδοχή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση» ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Από το συνέδριο αυτό πάντως υπήρχαν και χειροπιαστά αποτελέσματα για ένα μεγάλο αγκάθι όπως θεωρείται η τύχη της Περιφερειακής Έκθεσης της Λαμίας για την οποία υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και της κυβέρνησης. Τελικά υιοθετήθηκε η πρόταση να αναβαθμιστεί σε Διεθνή Έκθεση με την παροχή τεχνογνωσίας από τη ΔΕΘ και θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με συμφωνία και των δύο πλευρών παρά την αρχική διαφωνία του κ. Μπακογιάννη που ήθελε τη λειτουργία της Έκθεσης υπό την εποπτεία της Περιφέρειας.

Πηγή: news247.gr