Το Λουξεμβούργο θέλει να κάνει γεωτρήσεις σε αστεροειδείς με τη βοήθεια της Google

Το Λουξεμβούργο θέλει να κάνει γεωτρήσεις σε αστεροειδείς με τη βοήθεια της Google

Η εξερεύνηση του διαστήματος αναμένεται να μπει σε μια εντελώς νέα φάση.

Μπορεί το μικρό κρατίδιο του Λουξεμβούργου να είναι περισσότερο γνωστό επειδή οι πολίτες του διαθέτουν το μεγαλύτερο μέσο εισόδημα του κόσμου, όμως μάλλον αναμένεται να γίνει διάσημο και για έναν ακόμη λόγο: την απόπειρα να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε αστεροειδείς!

Για να κάνει, μάλιστα, πράξη τα διαστημικά πλάνα του, το Λουξεμβούργο φέρεται να ζήτησε τη βοήθεια του συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου ξεκινά άμεσα το επίσημο πρόγραμμα προώθησης γεωτρήσεων σε αστεροειδείς.

Σκοπός του είναι να ενώσει τις δυνάμεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών ούτως ώστε να ερευνήσει και να εξορύξει σπάνια μεταλλεύματα από «κοντινά ουράνια αντικείμενα», με την πλατίνα να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων στόχων.

«Γνωρίζουμε πώς να προσεγγίσουμε αστεροειδείς, να πραγματοποιήσουμε εξορύξεις, και να φέρουμε τα υλικά πίσω στη Γη», δήλωσε στους FT ο Ζακ Ντορντέν, πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και σύμβουλος στο πρότζεκτ του Λουξεμβούργου.

Τα οικονομικά δεδομένα για ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με το Business Insider, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στη ΝΑΣΑ τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια για να φέρει πίσω στη Γη περίπου 60 γραμμάρια αστεροειδούς από τη διαστημική αποστολή OSIRIS-REx. Όμως, όπως είχε υπολογιστεί, ένας αστεροειδής που πέρασε αρκετά κοντά στη Γη πριν από έναν χρόνο είχε πάνω του πλατίνα συνολικής αξίας από 300 δισ. δολάρια έως και $5,4 τρισ.!

Για τον Ντορντέν, μια αποστολή γεώτρησης στο διάστημα θα κόστιζε αρκετά εκατομμύρια, όμως το αντάλλαγμα θα ήταν πολλαπλάσιο καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δύο από τους συνεργάτες του Λουξεμβούργου σε αυτό το εγχείρημα είναι αμερικανικές εταιρείες εξειδικευμένες στις διαστημικές γεωτρήσεις: η Planetary Resources όπου ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ, και η Deep Space Industries.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, Ετιέν Σνάιντερ, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια την προσπάθεια να ενεργοποιήσει περισσότερο τις δύο εταιρείες, ενώ είχε επισκεφτεί το 2013 ένα ερευνητικό κέντρο της ΝΑΣΑ.

Μια από τις δυσκολίες που αναμένεται να συναντήσει αυτό το εγχείρημα είναι το διαστημικό δίκαιο. Η Διαστημική Συνθήκη του 1967 προέβλεπε ότι «η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση του διαστήματος θα πραγματοποιείται μόνο προς όφελος όλων των κρατών και υπέρ του συμφέροντος ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Όμως το περασμένο έτος ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μια νομοθετική πράξη για τις εμπορικές δραστηριότητες στο διάστημα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε αμερικανικές εταιρείες να εξορύξουν όσα μεταλλεύματα θέλουν από οποιονδήποτε αστεροειδή.

Σίγουρα, πάντως, το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει και σε νομικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.