Το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία έφερε διαφημιστικό μποϊκοτάζ στο Facebook

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξαιρετικά ανήσυχες πολλές εταιρείες στη χώρα μετά την απευθείας μετάδοση της μαζικής δολοφονίας σε δύο τζαμιά.

Μια κοινοπραξία μεγάλων εταιρειών της Νέας Ζηλανδίας δεσμεύτηκε να αποσύρει όλες τις διαφημίσεις των μελών της από το Facebook, μετά από τη μετάδοση σε συνεχή ροή της τρομοκρατικής επίθεσης σε δύο τζαμιά στο Christchurch, σύμφωνα με δημοσίευμα της New Zealand Herald.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Ένωση Διαφημιστών της Νέας Ζηλανδίας και το Συμβούλιο Εμπορικών Επικοινωνιών ζήτησαν από τις εγχώριες εταιρείες «να σκεφτούν πού δαπανώνται τα διαφημιστικά τους δολάρια και να εξετάζουν προσεκτικά, μαζί με τους συνεργάτες τους, πού εμφανίζονται οι διαφημίσεις τους».

Οι δύο οργανώσεις προσέθεσαν τα εξής: «Προκαλούμε το Facebook και άλλους ιδιοκτήτες πλατφόρμων να λάβουν άμεσα μέτρα για τον αποτελεσματικό έλεγχο του περιεχομένου μίσους, προτού μια άλλη τραγωδία μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση».

Η ASB Bank, η Lotto NZ, η Burger King και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Spark έχουν ήδη αποφασίσει να αποσύρουν το διαφημιστικό χρήμα τους από το Facebook, σύμφωνα με τη Herald.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της κρατικής εταιρείας Lotto NZ να αποσύρει όλες τις διαφημίσεις της από τα κοινωνικά μέσα «καθώς ο τόνος που κυριάρχησε μετά τα γεγονότα αυτά δεν ήταν ο σωστός», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Η Kiwibank, η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας και ο Τραπεζικός Όμιλος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έχουν επίσης αποσύρει τις περισσότερες ή όλες τις διαφημίσεις τους από το Facebook. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εκτεταμένη θα είναι η απόσυρση αυτή, ή για πόσο καιρό θα απέχουν διαφημιστικά οι εταιρείες από τη γνωστή πλατφόρμα.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν σοβαρά «το κατά πόσο επιθυμούν να συνδεθούν με πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη για το περιεχόμενο σε αυτές τις ιστοσελίδες», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ANZA, Lindsay Mouat, στη Herald.

Συνολικά 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις στο Christchurch, οι οποίες καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν ζωντανά σε ένα 17λεπτο βίντεο από τον εκτελεστή. Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας συνέλαβε τον 28χρονο Αυστραλό Brenton Tarrant με την κατηγορία του φόνου, ενώ ένας δεύτερος 18χρονος άνδρας που δεν έχει κατονομαστεί κατηγορείται για υποκίνηση πράξεων βίας επειδή διένειμε το βίντεο της επίθεσης.

Το Facebook δήλωσε την Κυριακή ότι αφαίρεσε από τους διακομιστές του 1,5 εκατομμύρια βίντεο των επιθέσεων στα τζαμιά μέσα σε 24 ώρες από την επίθεση.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, τόνισε όμως ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να κάνουν πολλά για να περιορίσουν τη διάδοση του περιεχομένου μίσους και βίας. Και κάλεσε όλες τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες τους πριν και μετά τις επιθέσεις στα τζαμιά.