Το… άβολο σενάριο του πρώην CEO της Google για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το… άβολο σενάριο του πρώην CEO της Google για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Πώς θα χειριστούμε AI με ελεύθερη βούληση;

Ο Eric Schmidt έκανε κάποιες ανησυχητικές προβλέψεις για την τεχνητή νοημοσύνη στο ετήσιο συνέδριο VivaTech στο Παρίσι την Τετάρτη.

Μετά την αποχώρησή του από την Google, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος έχει επενδύσει σε αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα καταπνίξει την καινοτομία.

Ο Schmidt αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενέχει κινδύνους, αλλά δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες απειλές δεν έχουν φτάσει ακόμη. Εάν και όταν αυτές οι απειλές υλοποιηθούν, ο Schmidt φαίνεται να πιστεύει ότι ο κόσμος θα τις αντιμετωπίσει, σύμφωνα με το Insider.

«Παρεμπιπτόντως, ξέρετε τι θα κάνουμε όταν οι υπολογιστές αποκτήσουν ελεύθερη βούληση;» δήλωσε ο Schmidt στο συνέδριο την Τετάρτη. «Θα τους βγάλουμε από την πρίζα».

«Ας δούμε ποιος θα βγάλει ποιον από την πρίζα», απάντησε ο Yoav Shoham, συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της AI21 Labs, ο οποίος μίλησε επίσης στην εκδήλωση μαζί με τον Schmidt.

Ναι, η σκέψη του να αποσυνδέσουμε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μόλις αποκτήσουν ελεύθερη βούληση – και να το προλάβουμε εγκαίρως αν συμβεί – δεν είναι ακριβώς το πιο ανακουφιστικό πείραμα σκέψης. Όμως, ο Schmidt δήλωσε ότι οι ερευνητές έχουν διεξάγει λεπτομερείς αξιολογήσεις των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης και «η απάντηση είναι: μπορείτε να δείτε τον κίνδυνο να έρχεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην CEO της Google έχει επενδύσει σε προσπάθειες για την καταπολέμηση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Schmidt συνεργάστηκε με την OpenAI για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιχορήγησης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της τεχνικής έρευνας με την ομάδα Superalignment της εταιρείας, η οποία ήταν αφιερωμένη στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Παρά τη διάλυση της ομάδας την περασμένη εβδομάδα, το OpenAI θα συνεχίσει να προχωράει με το πρόγραμμα επιχορήγησης, δήλωσε εκπρόσωπος στο Business Insider.

Προς το παρόν, ο Schmidt δήλωσε ότι η τρέχουσα μορφή της AI δεν είναι τόσο επικίνδυνη – εκτός από την παραπληροφόρηση, η οποία είναι «εκτός ελέγχου» και αποτελεί «πραγματικό ζήτημα για τις δημοκρατίες».

Η παραπληροφόρηση έχει γίνει θέμα τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που εμφανίστηκε η τεχνητή νοημοσύνη. Πρόσφατη έρευνα με τη χρήση συστημάτων Meta και OpenAI έδειξε ότι μια σειρά από συστήματα ΤΝ έχουν μάθει να προκαλούν συστηματικά «ψευδείς πεποιθήσεις σε άλλους για να επιτύχουν κάποιο αποτέλεσμα διαφορετικό από την αλήθεια».

Τα deepfakes έχουν επίσης γίνει πρόβλημα, με πορνό που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη από δημόσια πρόσωπα και μιμήσεις πολιτικών ηγετών. Άνθρωποι έχουν αναφέρει κλήσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και παραποιούν μηνύματα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το 2022, απατεώνες ομολόγησαν την ενοχή τους σε κατηγορίες για τη χρήση στοχευμένων ρομποτικών κλήσεων για να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν επιστολική ψήφο.

Ο Schmidt δήλωσε ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων είναι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι βιολογικές επιθέσεις, οι οποίες δεν είναι ακόμη εδώ. Αλλά «θα έρθουν σε τρία έως πέντε χρόνια», προέβλεψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: