Το μεγάλο άνοιγμα της NorthEvents στη Σκανδιναβία για τον ελληνικό τουρισμό

Το μεγάλο άνοιγμα της NorthEvents στη Σκανδιναβία για τον ελληνικό τουρισμό

Η εταιρεία παίρνει το ρίσκο και ενώνει τις δυνάμεις της με τις χώρες της Μεσογείου για τη διεξαγωγή του Mediterranean Panorama.

Την απόφασή της να προβεί στη διοργάνωση του 1ου Mediterranean Panorama, τον Μάρτιο του 2017, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στη Σουηδία και μία από τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές στη Σκανδιναβική αγορά, ανακοίνωσε η NorthEvents. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία σε μια προσπάθεια να τονώσει την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας προχωράει σε μια επιχειρηματική κίνηση, ύψους 350.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το Mediterranean Panorama, που θα αναπτυχθεί σε χώρο 8.000 τ.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο της Στοκχόλμης Stockholmsmässan, θα ενσωματώσει και θα μετεξελίξει το GreklandPanorama, την έκθεση αποκλειστικά για την Ελλάδα, που ανέτρεψε τα εκθεσιακά δεδομένα στη Σουηδία και κατέγραψε μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία τρία χρόνια. Κεντρικός πυλώνας παραμένει η Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα θα προβληθούν δυναμικά και άλλοι τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου, γεγονός που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από όλους τους μεγάλους TourOperators της Σκανδιναβίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής της NorthEvents, Λεωνίδας Μπαμπάνης, τόνισε πως έπειτα από την επιτυχημένη παρουσία της GreklandPanorama στη Σουηδία, χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, το Μαρόκο και η Τουρκία άσκησαν πίεση προκειμένου να συμμετάσχουν και η ίδιες στην ελληνική τουριστική διοργάνωση που απευθύνεται στις Σκανδιναβικές αγορές. «Πέραν του ότι αναβαθμίζεται η GreklandPanorama και μετατρέπεται σε μια διοργάνωση που αφορά την προβολή των χωρών της Μεσογείου, αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των Tour Operators που τους δίνεται η δυνατότητα να πουλήσουν περισσότερα τουριστικά πακέτα».

Διευκρίνισε δε πως η ελληνική συμμετοχή θα συνεχίσει να έχει ποσοστό άνω το 50% και πως η μεταφορά της διεξαγωγής της από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο γίνεται καθώς, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι και αυτές που κρίνουν την έκβαση της τουριστικής σεζόν. «Με τη Σουηδική αγορά να έχει μείνει χωρίς μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση και ύστερα από τις παροτρύνσεις των TourOperators αλλά και το ενδιαφέρον και άλλων μεσογειακών προορισμών, η NorthEvents αξιοποιεί τη μεγάλη αυτή επιχειρηματική ευκαιρία και επιχειρεί να καλύψει στρατηγικά αυτό το «κενό», συνδυάζοντας την τεχνογνωσία και τα ειδικά χαρακτηριστικά του GreklandPanorama, με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς».

Αξίζει να αναφερθεί πως η έκθεση MediterraneanPanorama, θα πλαισιωθεί από το νέο εγχείρημα του StockholmTravelWeek, έναν νέο θεσμό που θα εστιάζει σε σειρά εκδηλώσεων και δρώμενων στη Σουηδική πρωτεύουσα, με θέμα τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας από όλες τις συμμετέχουσες χώρες της Μεσογείου, δημιουργώντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον και διάρκεια προβολής.

Στο στόχαστρο των Tour Operators οι Seniors

Παράλληλα, η NorthEvents, δρομολογεί δυναμικό άνοιγμα για την Ελλάδα στην αγορά Τρίτης Ηλικίας (Seniors), στη Σουηδία και στη Δανία σε συνεργασία με τις δύο μεγαλύτερες Ενώσεις Συνταξιούχων της Σουηδίας και της Δανίας και τουριστικούς ομίλους που εξειδικεύονται στον τουρισμό Senior.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπαμπάνης, σε ότι αφορά τη χώρα μας δεν έχει δημιουργηθεί τουριστική αγορά που να καλύπτει τις ανάγκες των Seniors του εξωτερικού, οι οποίοι θεωρούνται μια δυναμική αγορά που ταξιδεύει συχνά και έχει στη διάθεσή της χρήματα να ξοδέψει. «Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών βρίσκεται εκτός τουριστικού χάρτη, όταν ήδη χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία έχουν αρχίσει να δημιουργούν πακέτα. Αυτή τη στιγμή στη Σουηδία και τη Δανία υπάρχουν δύο και δυόμιση εκατομμύρια αντίστοιχα τουρίστες άνω των 55 ετών που ταξιδεύουν και θα μπορούσαν να επισκεφτούν τη χώρα μας».

Θετικά μηνύματα έρχονται πάντως για την Ελλάδα από την Πολωνία και κυρίως για περιοχές όπως είναι η Ρόδος, η Κρήτη και τα Επτάνησα. «Οι Πολωνοί ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό οδικώς. Υπάρχουν όμως και πτήσεις τσάρτερ που διευκολύνουν πολύ την τουριστική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών». Από την πλευρά της, η NorthEvents ενδυναμώνει και επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Πολωνία, με τη δεύτερη διοργάνωση της έκθεσης αποκλειστικά για την Ελλάδα GreckaPanorama, το Δεκέμβριο σε νέο εντυπωσιακό χώρο – PGE Narodowy, Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας – η οποία, φέτος, θα πλαισιωθεί και από την 1η Αποκλειστική Έκθεση Ελληνικής Γαστρονομίας και Προϊόντων.

Rebound από Ρόδο και Χανιά – Ισχυρή πτώση σε Κω, Σάμο, Μυτιλήνη

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην εγχώρια τουριστική αγορά, ο κ. Μπαμπάνης μίλησε για σημαντική πτώση σε νησιά στα οποία παραδοσιακά τόσοι οι Σκανδιναβοί όσο και οι Πολωνοί έδιναν «ψήφο εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με τον ίδιο η Μυτιλήνη «κόπηκε» από τους Tour Operators, ενώ πτώση 35% και 40% καταγράφεται σε Κω και Σάμο. «Η Ρόδος έχει αρχίσει να εμφανίζει θετικό πρόσημο. Παράλληλα, στα Χανιά, τα οποία ζουν κυρίως από Σκανδιναβούς τουρίστες, εκτιμάται ότι φέτος θα υποδεχτούν περισσότερους από 500.000 τουρίστες. Γενικότερα οι Tour Operators από τη Σκανδιναβία σημειώνουν αύξηση 5%-7% για την Ελλάδα, ενώ η αύξηση από την Πολωνία είναι της τάξης του 12% με 750.000 Πολωνούς τουρίστες να επιλέγουν τη χώρα μας για τις φετινές τους διακοπές».