To μεγάλο σορτάρισμα της Tesla ξεκίνησε – Ο θρύλος των subrimes άνοιξε θέση

To μεγάλο σορτάρισμα της Tesla ξεκίνησε – Ο θρύλος των subrimes άνοιξε θέση
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα θέση short ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη μετοχή της Tesla άνοιξε ο θρύλος της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ, Μάικλ Μπέρι, αυξάνοντας τις πιέσεις που ήδη δέχεται η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπέρι, που έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη μεγάλη short θέση έναντι των ενυπόθηκων τίτλων, φτάνοντας στο σημείο να αποτελέσει κεντρικό χαρακτήρα στη βραβευμένη κινηματογραφική ταινία Big Short, ξαναχτύπησε: Η εταιρεία του Scion Asset Management έχει short θέση 800.100 μετοχών έναντι του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή της μετοχής της Tesla κατρακύλησε κατά 4% τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ενώ παράλληλα σημειώνει απώλειες 20% σε ετήσια βάση.

Ταραχώδης χρονιά για την Τesla

Επισημαίνεται πως η Tesla το 2021 αντιμετώπισε πολλές αναταράξεις εν μέσω πτώσης των πωλήσεων στην Κίνα τον Απρίλιο, καθώς επίσης και εξαιτίας ελλείψεων σε ανταλλακτικά, που εμπόδισαν την παραγωγή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Μπέρι, η εξάρτησή της από τις ρυθμιστικές πιστώσεις (δικαιώματα ρύπων) για τη δημιουργία κερδών είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί δεόντως. Με άλλα λόγια, ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εισέρχονται στην αγορά των ηλεκτροκίνητων, με αποτέλεσμα τα κέρδη της Tesla από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων σε ρυπογόνες αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2021, η Tesla ανέφερε πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων 518 εκατ. δολ. (έναντι κερδών 270 εκατ. δολ.), τα οποία η εταιρεία του Μασκ έλαβε από κυβερνητικά προγράμματα για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και από αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Fiat, που όμως διέκοψε τη συνεργασία μαζί της.